JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA går framåt, asiatiska tillverkare backar i Dataquests halvledarliga

Halvledarindustrins toppföretag är desamma, men Dataquests topplista för 1997 visar att det är de amerikanska bolagen som verkligen går framåt.


I toppen av den topplista, som den amerikanska marknadsanalysfirman Dataquest varje år presenterar, är det oförändrat. Intel är fortfarande den oantastliga världsettan, med intäkter under 1997 på drygt 21 miljarder dollar och den i särklass högsta tillväxten, 18,6 procent. Likaså har NEC och Motorola behållit sin andra- respektive tredjeplats.

Men på fjärdeplatsen har amerikanska Texas Instruments sparkat ut japanska Hitachi, som dras med topplistans bottenrekord i fråga om tillväxt, - 19,2 procent. Över huvud taget är det tydligt att de asiatiska tillverkarna är i gungning, med låga eller i många fall negativa tillväxttal. Fujitsu är med sin drygt tio procentiga tillväxt det enda undantaget.



Siemens upp en placering


Även Siemens hade en tvåsiffrig tillväxt, 12,2 procent, vilket gjorde att företaget flyttade upp en position, från 13:e till 12:e plats. SGS-Thomson tappade däremot tiondeplatsen till närmsta konkurrenten Mitsubishi, vilket innebär att Philips, som behöll sin niondeplats, är det enda europeiska halvledarföretaget bland världens tio största.

De amerikanska tillverkarna dominerar i år alltså topplistans övre halva. Tre av de fem ledande företagen är amerikanska, jämfört med endast två året innan.

Enligt Dataquest uppvisade försäljningen av halvledare i Europa 1997 mycket små förändringar jämfört med 1996. Intel behöll även här sin ledning och den amerikanska kollegan Motorola ligger nu, tack vare en tio procentig tillväxt, jämsides med Siemens på andraplatsen.



Uppåt för Philips


I Europa gick såväl Siemens som SGS-Thomson tillbaka, medan Philips stärkte sin position med tillväxt på drygt fyra procent. De främsta framgångarna på europamarknaden firades av Texas Instruments och National Semiconductor, med tillväxt närmare 20 respektive drygt 18 procent.

Gittan Cedervall



Dataquest får nya konkurrenter


En grupp branschanalytiker har brutit sig loss från amerikanska konsultföretaget ICE Corporation och istället bildat undersökningsföretaget IC Insights. Företaget leds av Bill McClean, tidigare chef för marknadsundersökning hos ICE. Man ska årligen rapportera om läget inom halvledarindustrin i en publikation med titeln "The McClean Report". Där finns konkreta faktauppgifter, analyser och marknadsprognoser som sträcker sig fem år framåt.

Rapporten finns som bok och CD och kostar 990 dollar. Innehållet presenteras även på seminarier.

Mer information finns på http://www.icinsights.com.

GC

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)