JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fluke blir störst på kalibratorer
Amerikanska Fluke har förvärvat kalibratordivision från det sammanslagna Wavetek Wandel Golterman. Affären gör Fluke till den klart dominerande leverantören av kalibratorer i världen.


Affären var inte oväntad eftersom det sammanslagna Wavetek och Wandel & Goltermann fokuserat på testutrustning för tele- och datakommunikation.

- Jag gissar att Flukes ägare Danaher vill få fart på tillväxten. Affären ger Fluke tillgång till mer resurser, bland annat en utvecklingsgrupp i engelska Norwich, säger Jan Bergqvist på Caltech som säljer och servar Flukes kalibratorer i Sverige.

- På lite sikt kommer vi att få se ett större utbud av produkter

Stort överlapp
Fluke och Wavetek har varit arga konkurrenter i Sverige med ett ganska likartat produktutbud.

- Den stora skillnaden har legat på programvaran där Fluke varit starkare, säger Jan Bergqvist.

Efter sammanslagningen kommer Fluke att ta fram drivrutiner till sina kalibreringsprogram för Waveteks instrument. Tidigare har kunderna fått skriva dessa själva, vilket alltid är krångligt om man inte är fackman.

Företagen har tillsammans dominerat den svenska marknaden för kalibratorer och enligt Jan Bergqvist har Fluke haft lite mer än dubbelt så stor försäljning som Wavetek. Övriga aktörer är små och starkt nischade.

Senare i vår
- Exakt datum för när vi kommer att ta över försäljningen av Waveteks produkter från Teleinstrumnet är inte spikat men det blir framåt våren, säger Jan Bergqvist.

Danaher Corporation, som är ett amerikanskt investmentbolag, köpte Fluke 1998.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus