JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Compaq och Samsung satsar på Alpha
Samsung och Compaq satsar cirka 4 miljarder kronor på att ta fram nya generationer av Alphaprocessorn


Många har tvivlat på att Alphaprocessorn har en chans i kampen mot 64- bitarsprocessorn Merced, som Intel börjar tillverka i slutet av året. Men med fyramiljarderssatsningen ger företagen sina belackare svar på tal.

Pengarna ska användas till att förbättra Samsungs processteknik. Bland annat ska företaget ta fram en kopparprocess under året och börja kapsla kretsarna som flip-chip. Därefter står material med lågt dielektricitetsvärde och kisel-på- isolator på tur. Den processen ska vara färdig under 2001.

Compaqs del i satsningen blir att öka marknadsföringen av Alphaprocessorn vilket ska bereda väg för nya marknader som microservrar (fixed-function), nätverksprodukter och hårdvara för Internet.

Det gemensamt ägda företaget Alpha Processor Inc, API, ska vidare ta fram ett kretspaket för tvåvägsservrar som introduceras i mars. Kretspaketet stödjer förutom EV6 även AMD:s Athlonprocessor som använder samma buss. Ett kretspaket för fyra-till-åttavägsservrar är planerat till nästa år.



Viktigt för Samsung


Samsung sålde Alphaprocessorer för cirka 100 miljoner dollar förra året varav cirka 75 procent gick till Compaq. Alphaprocessorerna står för cirka 10 procent av företagets omsättning på systemkretsar men företaget räknar med att öka den siffran till 13 procent under året.

Även Intel tillverkar Alphaprocessorer åt Compaq.

Förutom satsningen på 500 miljoner dollar, som offentliggjordes strax före jul räknar företagen med att spendera ytterligare 1,5 miljarder dollar på Alphaprocessorn under de kommande fem åren.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)