JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete ska ge metoder för jättekretsar
Ett unikt forskningssamarbete mellan nio amerikanska universitet ska ta fram metoder för att konstruera framtidens kretsar där antalet transistorer räknas i miljarder.


Nio amerikanska universitet samarbetar sedan ett år tillbaka i ett unikt forskningsprojekt för att knäcka en svår nöt: hur ska man konstruera kretsar med flera miljarder transistorer, processgeometrier i 50 nm-klassen, med klockfrekvenser på 10 GHz och digitala kärnor såväl som blandsignalskärnor från olika källor. Sådana science fiction-kretsar ska dessutom kunna konstrueras av färre än 30 personer på mindre än ett halvår.

Ska man lyckas med detta krävs en radikal förändring av det mesta som rör konstruktion, från systemnivån och ner på transistorn på kislet, och det är just omfånget på problemet som gör att så många universitet har gått samman. Projektet heter GSRC, Gigascale Silicon Research Centre, och har en budget på 10 miljoner dollar för de första två åren. Det sträcker sig åtta-tolv år framåt i tiden och leds av University of California, Berkeley.

Forskarna ska bland annat utveckla metoder för så kallad plattformsbaserad asickonstruktion, vilket innebär att man utgår från ett antal arkitekturfamiljer. Dessa anpassas till den egna konstruktionen med hjälp av omkonfigurerbar hårdvara och programmerbar mjukvara.

Ett annat delprojekt går ut på att ta fram metoder för att sätta samman och syntetisera mjuka kärnor, alltså programvara på registernivå, samtidigt som man gör avvägningar mellan fördröjningar, yta och effektförbrukning.

GSRC stöds av ett stort antal företag. På listan finns bland annat Intel, Lucent, Motorola och Texas Instruments samt Cadence, Mentor Graphics och Synopsys.

Charlotta von Schultz

www.gigascale.org

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)