JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP-hybrid snabbare än FPGA

Det finns även företag som väljer en medelväg mellan asic och FPGA, ett sådant är kretsleverantören Quicklogic.


I slutet av januari presenterar Quicklogic hybridkretsen QuickDSP, där en fast asicdel delar kisel med programmerbara logiska grindar. Lanseringen följer företagets två tidigare hybridfamiljer QuickRAM och QuickPCI.

Den nya familjen har fyra medlemmar som innehåller inbyggd DSP-hårdvara, samt programmerbara grindar och RAM-block. Charles Tralka på Quicklogik menar att den slår såväl asicar som traditionella FPGAer på fingrarna när det gäller att implementera många DSP-tillämpningar.

- Vanlig programmerbar logik kan inte implementera de aritmetiska operationer som ingår i DSP-tilllämpningar på ett effektivt sätt. Kretsarna blir stora och dyra och får låg prestanda. En asic har därför hittills varit det enda alternativet för många konstruktioner, trots att volymen kanske inte varit tillräckligt stor för att motivera en asic.

Nykomlingen sägs kunna implementera exempelvis flyttalsaritmetik, filter och Fouriertransform upp till fyra gånger snabbare jämfört med traditionella FPGA- kretsar. Med den nya hybridkretsen hoppas man dessutom ta en liten del av marknaden för fristående DSP-kretsar.

- Vi ser ofta kort som innehåller ett antal DSP-kretsar plus en FPGA, men med vår lösning kan man klara sig med en enda krets i många tillämpningar, säger Charles Tralka.

QuickDSP-kretsarna innehåller mellan 10 och 18 beräkningsenheter, ECU, Embedded Computational Units, som var och en innehåller en 16-bitars adderare, en 8- bitars multiplikator samt register.

Varje ECU kan konfigureras individuellt via logikcellerna, minnet eller externa pinnar med hjälp av en 3-bitars instruktionsuppsättning. Eftersom ECUerna kan konfigureras dynamiskt så kan man exempelvis använda variabla koefficienter.

Quicklogic erbjuder även programvara för att konfigurera kretsarna.

- Man behöver inte vara DSP-expert. Med några musklickningar kan man exempelvis skapa ett

FIR- och IIR-filter, säger Thomas Oelsner på Quicklogic.

Den programmerbara delen rymmer mellan 292 000 till 662 000 grindar. Den minsta varianten kostar knappt 20 dollar i kvantiteter om 50 000.

Företaget hoppas att nykomlingarna ska locka tillverkare av exempelvis högskärpe-tv, trådlösa kommunikationsprodukter och kabel- modem. Den första kretsen ska finnas tillgänglig under andra kvartalet i år, resten kommer under årets tredje kvartal.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)