JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gott om nyheter för FPGA-syntes

Flera intressanta FPGA-verktyg presenterades på årets konstruktionskonferens Dac - Design Automation Conference. Förutom nya versioner av syntesverktyg presenterades ett flertal nya verktygssviter.


Allt fler FPGA-konstruktörer använder numera syntesverktyg, och många verktygsleverantörer på Dac lanserade därför hjälpmedel med siktet inställt på FPGA-användaren. Tyngdpunkten låg på användarvänlighet, och många verktyg passar även lika bra för syntesnybörjaren som till den mer erfarna konstruktören.

Verktygstillverkaren Exemplar presenterade exempelvis en ny verktygssvit, Leonardo Spectrum. Företaget byter ut sina tidigare FPGA-syntesprodukter Galileo och Leonardo mot Leonardo Spectrum, en modulär syntesmiljö.

- Miljön finns i tre versioner: en för syntesnoviser, en för mer erfarna FPGA- konstruktörer och en som även kan användas av asickonstruktörer, säger Tom Feist, marknadsansvarig på Exemplar.



Guide för syntes


Grundversionen innehåller en syntesguide - wizard - som gör det lättare att lära sig Verilog eller VHDL. Den innehåller dessutom flera felsökningsmöjligheter. Till exempel kan man klicka på varningsmeddelanden för att lätt kontrollera koden.

En begränsning är dock att användaren måste låsa sig vid en enda FPGA-leverantör bland 35 möjliga, exempelvis Xilinx, Altera eller Actel.

Inkluderat i paketet är också tillskottet HDLinventor, ett redigeringsprogram med inbyggda VHDL- eller Verilogmallar samt P&R Integrator, ett automatiskt placerings- och ledningsdragningsverktyg.

Användaren kan när som helst uppgradera sin version och då välja flera FPGA- leverantörer samt Designinsight, ett syntesanalysverktyg där man kan klicka på schemaritningen för att direkt nå källkoden.

Vid Dac framgick också att verktyget Orcad Express från Orcad framöver kommer att innehålla Leonardo Spectrum. Eftersom Exemplars syntesverktyg är kompatibelt med Synopsys syntesprodukter kan användarna ta steget från programmerbara kretsar och kretskort till stora asicar.

Även Veribest kom till Dac med en ny verktygssvit, Veribest Origin, som utökar företagets FPGA-verktyg, FPGA-Desktop, så att den även klarar asickonstruktion. Origin klarar schemaritning, simulering och syntes i en öppen konstruktionsmiljö.

- Unikt för nykomlingen är Designview, ett grafiskt användargränssnitt som gör att man kan arbeta med flera konstruktionsdelar samtidigt. I Designview går det till exempel att öppna källkoden, medan man tittar på konstruktionshierarkin, säger Brian Andrews, Veribests produktchef.



Paket för Actel-intresserade


Tänker man konstruera en Actel FPGA kan det var en fördel att ha ett paket med alla verktyg som behövs. Design Ultrapack är en cd-rom som innehåller verktyg för hela konstruktionsflödet, från simulering och syntes till placerings- och ledningsdragning, speciellt för Actels kretsfamiljer.

Ultrapack kan prövas utan kostnad under en 30-dagarsperiod. Erbjudandet kommer från FPGA-leverantören Actel, tillsammans med verktygsleverantörerna Synplicity och Model Technology.

Actel bidrar med Designer Lite, ett placerings- och ledningsdragningsverktyg. Model Technology bidrar med en simulator vid namn ModelSim vilken klarar de båda hårdvarubeskrivande språken VHDL och Verilog.

Synplicity bistår med den senaste versionen av syntesverktyget Synplify som konverterar hårdvarubeskrivande språk till nätlistor för Actels FPGA.

På konferensen fanns även de gamla trogna leverantörerna för FPGA-verktyg representerade. FPGA-jätten Xilinx presenterade den senaste versionen av Foundation Series. Xilinx förstärker Foundation genom en ny allians med Aldec, så att Aldecs simuleringsverktyg, Active-VHDL, kommer att levereras tillsammans med verktyget. Fördelen, hävdar Xilinx, blir enklare VHDL simulering samt automatiserad testbänksgenerering.

Även Altera demonstrerade en betaversion av ett nytt verktyg - Quartus - till ett urval kunder. Quartus skall klara av företagets nästa generation av programmerbara kretsar, Raphael, som beräknas vara tillgängliga först nästa år. Synopsys presenterade en uppdatering av syntesverktyget FPGA-express för Verilog och VHDL.

Susan Kelly

Veribest och Altera har egna kontor i Sverige. Actel representeras av Memec och Arrow, Exemplar representeras av ISS och Xilinx representeras av Dipcom, samtliga i Stockholm. Model Technology och Synplicity säljs genom Hardi Electronics i Malmö.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)