JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora steg mot öppna verktyg

Bättre kopplingar mellan verktyg från olika leverantörer kan bli resultatet av oväntade nyheter på Dac.

Synopsys släpper äntligen sitt järngrepp om syntesrestriktionerna medan Cadence öppnar biblioteks- och dataformaten Lef och Def.



Konstruktörer som svurit över dålig samverkan mellan verktyg kan glädja sig åt två nyheter som presenterades på Dac: Synopsys licensierar sina syntesrestriktioner och Cadences öppnar biblioteks- och dataformaten Lef och Def. Dessutom gör det nya biblioteksgränssnittet OLA framsteg.

Samverkan mellan verktyg från olika leverantörer är annars ett stort problem för dagens kretskonstruktörer. Många hjälpmedel i konstruktionsflödet är ju beroende av samma data, exempelvis krav på timing, yta och effektförbrukning. Dessvärre saknas ett smidigt sätt att överföra dessa data mellan exempelvis syntes- och layouthjälpmedel, vilket är en bidragande orsak till att många konstruktionsprojekt sinkas av iterationer.

Trots problemen har de stora verktygsleverantörerna inte alltid varit så angelägna om att råda bot på problemen. De har ofta vägrat släppa ifrån sig interna format som blivit de factostandarder - formaten har betraktats som konkurrensmedel.

Ta exempelvis Synopsys, som dominerar syntesmarknaden, och som hittills har hållit hårt i de restriktioner - constraints - som används för att syntetisera registernivåbeskrivningar. Främst rör det krav på timing men även på exempelvis yta och effektförbrukning. Men restriktionerna behövs inte bara för syntes utan även för verktyg som används senare i konstruktionsflödet - exempelvis verktyg för timinganalys samt placering och ledningsdragning.

Därför kom Synopsys helomvändning som en glad överraskning. Under Dac lät företaget meddela att alla intresserade - även konkurrenter alltså - ska få licensiera restriktionerna. Helst vill Synopsys få andra format i utbyte, men det blir även möjligt att betala en avgift. Den stora vinsten är att hjälpmedlen för fysisk konstruktion då lättare kan skapa en konstruktion som ligger nära syntesverktygets förutsägelse, och därmed minskar antalet iterationer.



Lef och Def


Cadence kom också till Dac med en oväntad men välkommen nyhet - företaget ger "full och opartisk" tillgång till programmeringsgränssnitten Lef - Library exchange format - och Def - Data exchange format. De båda Cadenceformaten, som ska förbättras innan de blir allmänt tillgängliga 1999, är vitt spridda bland verktyg för fysisk implementering av kretsar. Företagets drag kommer förmodligen att leda till bättre länkar mellan hjälpmedel för placering- och ledningsdragning, fysisk verifiering och analys. Detaljer kring licensieringsvillkoren avslöjas under årets fjärde kvartal.

Ett annat viktigt, men mer väntat, steg mot öppna standarder rör biblioteksgränssnittet OLA - Open Library API, där API uttyds Application Programming Interface. Det nya gränssnittet ska öppna asicbiblioteken för alla konstruktionshjälpmedel genom att asicleverantörerna skapar kompilerade bibliotek som kan läsas av OLA-kompatibla verktyg (se Elektroniktidningen 6/98).

Under konferensen premiärvisade Asic Council, som ligger bakom OLA, kompilerade bibliotek, och verktygsleverantörerna Mentor Graphics och Ambit demonstrerade verktyg som stöder standarden.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)