JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asicar når systemnivån

Halvledarindustrin satsar stort på asicar med integration på systemnivå och större asicar blir allt vanligare. Men än är det få konstruktörer i världen som använder processer med geometrier under 0,35 μm.


- År 2002 kommer asicmarknaden att domineras av asicar med integration på systemnivå, säger Bryan Lewis vid Dataquests årliga översikt om asicmarknaden konstruktionsmässan Dac, Design Automation Conference.

Lewis lovar en framtid med allt mer komplexa asicar, fast i dagens läge är de bara en obetydlig del av konstruktionerna på systemnivå, påpekar han.

För att lyckas med systemnivåintegration behöver man framför allt ett bra kärnbibliotek och systemkunskaper, enligt Lewis. Asicjätten IBM satsar just på att utöka sitt kärnbibliotek. Företaget offentliggjorde nyligen en investering på 100 miljoner dollar inom asicsektorn.

- Vi vill erbjuda våra kunder möjligheten att konstruera komplexa asicar och då integrera fler komponenter på en enda krets, säger Mike Attardo, chef för IBM Microelectronics i ett pressmeddelande om investeringen.



0,35 μm dominerar


IBM har också fördel av sin nya 0,16 μm kopparbaserade tillverkningsprocess. På samma sätt ligger LSI Logics 0,18 μm-process G12 och NECs 0,18- och 15 μm processer långt före de andra asicleverantörerna. Trots de nya framstegen rapporterar Dataquest att de flesta asicar som konstruerades förra året gjordes i 0,35 μm processer. Ännu mer intressant var kanske att de största intäkterna kom från asicar i 0,5 μm processer.

- Färre än 40 konstruktioner startade i 0,18 μm-processer i år och endast 10-20 kommer att använda sig av kopparprocessen, säger Bryan Lewis.

Lewis varnar också för att asicmarknaden kan börja krympa. ASSP - application specific standard products, börjar ta en större del av marknaden för stora asicar, liksom kiselfabriker som tillverkar allt fler asicar med många grindar. Från andra hållet trängs de mindre asicarna undan av PLD-kretsar.



Cellbaserade asicar vanligare


De senaste trenderna inom asicvärlden speglas väl av Elektroniktidningens marknadsöversikt över asicleverantörer. I tabellen här intill kan man se kretsfamiljer baserade på både analoga och blandsignalsprocessorer samt digitala processorer. Hela 59 asicfamiljer finns representerade i översikten, varav 44 är för digital konstruktion.

Stora asicar, med upp till en miljon grindar finns väl representerade, fast den vanligaste storleken är nog asicar med upp till 250 000 grindar. Antalet cellbaserade asicar på marknaden ökar, jämfört med grindmatrisbaserade asicar. Intressant är också att många asicleverantörer erbjuder konstruktionsstöd i Sverige.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)