JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flextronics chef beundrar Ericsson

- Ericsson är ett modigt företag. När det gäller outsourcing ligger man långt före andra företag i Europa. Det kanske inte alltid har varit så lätt, men man kommer att vinna på det i längden.


Så säger Michael Marks, högste chef för kontraktstillverkaren Flextronics, till Elektroniktidningen.

- Amerikanska företag som Hewlett-Packard och IBM har visserligen kommit längre. Och Ericssons nya konkurrenter, Cisco till exempel, har aldrig haft någon egen tillverkning. Men i Europa är det helt klart Ericsson som leder - tyskar, fransmän och holländare har helt enkelt inte vågat ta de steg som Ericsson tagit.

Marks invigde i förra veckan Flextronics så kallade produktintroduktionscentrum, naturskönt beläget vid havet i Nacka Strand utanför Stockholm. Det sjuttiotal personer som jobbar här idag ska utgöra gränssnittet mellan kundernas konstruktioner och Flextronics produktion. Marks tror att verksamheten inom två år kommer att sysselsätta minst dubbelt så många som idag.

- Det enda våra kunder egentligen vill göra är att konstruera sina produkter och sälja dem. Allt annat kan underleverantörer göra bättre eller billigare, säger han.

Ericsson lägger idag ut alltmer på underleverantörer, även vad gäller konstruktionsarbetet. Men Michael Marks understryker att det finns en naturlig gräns för vad underleverantörer bör göra. Gränsen går vid något han kallar "den kritiska kompetensen", något som i Ericssons fall ofta har med radiodelarna att göra.

- Radiokonstruktion är idag ett kärnområde hos Ericsson. Där kan vi inte tillföra särskilt mycket på nya konstruktioner. Däremot kan vi ta konstruktioner med en del radioinnehåll och kanske göra om dem en aning så att de blir billigare att tillverka, säger han.

Flextronics har på drygt ett år etablerat sig som en av Sveriges intressantaste arbetsplatser för den som vill syssla med elektronikproduktion. Svårigheterna att rekrytera folk har minskat avsevärt - få på Flextronics vill återgå till Ericsson eller var de nu jobbade tidigare. Och Michael Marks är entusiastisk över etableringen i Sverige.

- Ingenstans i världen verkar folk jobba så hårt. Personligen förstår jag inte hur ingenjörer kan lägga ner så mycket energi på sina jobb här, med tanke på hur små möjligheter företagen har att belöna sina anställda, säger han.

Han hävdar att Sverige är det enda land i världen där Flextronics inte använder aktieoptioner som del av löneförmånerna.

- Det går inte när skattesystemet är uppbyggt som det svenska. Och jag tror att på lite sikt kan det bli ett problem för oss i rekryteringssammanhang, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)