JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första ordern till Timespace Radio

Nystartarna Timespace Radio i Lund har fått sin första order. Det är Komvux på Gotland som vill använda företagets radiolänkar i ett bredbandsnät för högskoleundervisning på distans.


Timespace Radio, med cirka 40 anställda, har i omkring ett och ett halvt år testat sin teknik för tids- och rumsdelad radiokommunikation på Lunds universitet. Gotlandsordern, som är värd runt 300 000 kronor, är den första kommersiella ordern.

- Vår teknik innebär att man kan använda frekvensspektrum betydligt mer effektivt än i konventionella cellulära lösningar, säger företagets vd Karl-Axel Åhl.



Billigare än kabel


Tanken är att det kan vara billigare med radiolänkar än med fast fiberkabel för bredbandig dataöverföring i glesbebyggda områden. Timespace hoppas bland annat att många nya operatörer, till exempel kommuner, ska lockas av lösningen.

- Vi bygger ett antal lärocentra i små orter på ön där vi tänker erbjuda högskoleutbildning på distans, säger Jan Boström, rektor för Gotlands Komvux.

Radioförbindelsen gör att skolorna kan placeras var som helst på ön. Och om någon av dem skulle flytta blir det bara att flytta en mottagarstation och rikta om ett par antenner.

Varje station i nätet klarar att förmedla 34 Mbit/s. Bandbredden kan delas upp på flera antenner så att mindre datamängder går i fler riktningar. Det går också att få högre bandbredd över samma kanal genom att använda flera stationsenheter. Till hösten utlovar Timespace den andra generationen av sitt system. Då kommer varje station att kunna fungera både som sändare och mottagare samtidigt, vilket gör det lätt att bygga ut nätet i små steg.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)