JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson tar över ICLs PC-utvecklare

Ericsson Radio Systems blev räddaren i nöden för de anställda hos nedläggningshotade Fujitsu ICL PC i Linköping.

Ericsson tar helt enkelt över hela verksamheten och nästan all personal.



- Det här är precis vad vi hade hoppats på, att vi skulle kunna intressera något företag att ta över verksamheten. Det känns som pricken över i, säger Håkan Arvidsson, som ingår i Linköpingsföretagets ledningsgrupp.

När det överraskande nedläggningsbeslutet kom inledde ledningsgruppen genast en jakt på en ny arbetsgivare. Man tog helt enkelt kontakt med olika företag, som eventuellt kunde vara intresserade.

- Vi tyckte att det kändes helt onödigt att splittra en så väl fungerande och högt kvalificerad arbetsstyrka, förklarar han.

Nu kommer huvuddelen av de drygt 100 anställda att arbeta kvar på forsknings- och utvecklingsanläggningen. Ericsson erbjöd visserligen all personal anställning och förutsättningen för övertagandet var att en majoritet av de anställda tackade ja. Men totalt slutar endast elva personer, främst på grund av att de erbjudits arbete på annat håll. Ingen av dessa följer dock med den tidigare arbetsgivaren Fujitsu ICL.



Specialkunskap


Att Ericsson nappade på ledningsgruppens förfrågan och sedan inledde förhandlingar med Fujitsus europeiska huvudkontor är knappast förvånande, främst med tanke på att 70 procent av de anställda är specialkunniga civilingenjörer och tekniker.

- Planer på att bygga upp en utvecklingsverksamhet kring mobiltelefonsystem för datakommunikation har funnits inom företaget. Och nu fick vi chansen att överta en existerande organisation som kan fortsätta att fungera som en självständig enhet, säger Ulf Mimer på Ericsson Radio Systems, som blir den nya Ericssonenhetens chef.

Ericsson har förresten redan en gång ägt verksamheten i Linköping. Datasaab, som den forsknings- och utvecklingsverksamhet som startades på 1960-talet kallades, köptes nämligen 1981 av Ericsson. 1988 såldes verksamheten till Nokia som tre år senare sålde den till brittiska ICL, som senare fick Fujitsu som huvudägare.

Enligt Håkan Arvidsson tycker samtliga anställda att det bara ska bli spännande att delvis byta inriktning. Särskilt som mobiltelefoni kopplat till datakommunikation och Internet är ett så nytt och snabbt expanderande område.

- Alla är mycket positiva. En del av oss som var med när vi ägdes av Ericsson förra gången känner att Ericsson idag är en ännu bättre arbetsgivare, säger han.

- Den här lösningen fick faktiskt tre vinnare. Vi anställda, som slipper flytta och splittras, Ericsson, som verkar mycket nöjda och Fujitsu, som slapp en hel del utgifter i samband med nedläggningen, avslutar Håkan Arvidsson.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)