JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Normic gör det enklare att börja med mikromekanik

Med hjälp av det nybildade Normic ska nordisk forskning på mikromekanik föras ut till industrin. Det var en av nyheterna på årets mikromekanikkonferens Micro Structure Workshop, MSW 1998. Konferensen, som hölls i Uppsala den 24-25 mars, hade industrialisering som tema.


- Nordiska företagare som vill komma igång med mikromekanik kan få stöd från Normic, en nystartad nordisk organisation inom mikromekanik, berättade Edvard Kälvesten från IMC, svensk koordinator vid Normic.

Normic knyter ihop fem konstruktionsspecialister från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Spanien med den norska mikromekaniktillverkaren Sensonor. Företagare som inte har egna resurser kan beställa både konstruktion och produktion av mikromekanik direkt från Normic. Normic finansieras av Europractice, en europeisk organisation för industrialisering av mikromekanik.

- Det blir billigare och innebär mindre risker vid framtagandet av nya mikromekaniska system, hävdade Edvard Kälvesten.



Kylkanaler av diamant


De mikrostrukturer av diamant, som presenterades av Henrik Björkman från Uppsala Universitet, är ett lovande forskningsresultat som kan få stor industriell betydelse i framtiden. Mikrostrukturerna kan till exempel användas som kylelement i mikrolasrar eller mikroprocessorer. Strukturerna kan bland annat utformas som rör med 100 μm bredd.

Greger Thornell, också från Uppsala, presenterade de senaste trenderna inom tillverkningen av mikromekanik däribland en ny metod för formning av avancerade geometriska strukturer. Metoden kallas för MITE, Micromachining by Ion Track etching, och går ut på att först bestråla materialen med joniserad strålning, för att skapa jonspår, och sedan våtetsa dessa spår för att erhålla olika geometrier.



Minimala dysor


Ett mikromekaniskt system för att kontrollera satelliters riktning beskrevs av Lars Stenmark från ACR Electronics. Projektet drivs i samarbete med Ångströmlabbet i Uppsala. Mikromekanik är en viktig del av rymdindustrin, där låg vikt är av stor betydelse.

Medicinsk industri var också representerad med Radi Medical Systems, som förutom deras blodtryckssensor, presenterade en ny metod för att dosera röntgenstrålning internt i kroppen med en miniatyriserad röntgenkälla.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)