JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Filmrullen som gör din kamera digital

Med en speciell tillsats som ser ut som en vanlig filmrulle blir systemkameran digital. Amerikanska Irvine Sensors lanserar snart en digital kameratillsats för under 1 000 dollar.


En tillsats som omvandlar en vanlig systemkamera till en digital stillbildskamera har utvecklats av amerikanska Irvine Sensors. Det elektroniska filmsystemet, som utnyttjar en CMOS-detektor, passar i konventionella kameror för 35 mm film.

Batterier, elektronik för bildbehandling och flashminne för 30 bilder får plats där filmrullen normalt sitter. Enligt företagets Imagek-division kommer de första produkterna att lanseras i sommar och de kommer att kosta under 1 000 dollar.

Linssystemen i spegelreflexkameror är oftast betydligt bättre än de som utnyttjas i de digitala kameror som finns på marknaden. Därmed, menar Imagek, ger tillsatsen mer för pengarna än en ny digital kamera. Företaget har ännu inte avslöjat vilken tillverkares CMOS-detektor man har utnyttjat, men den lär ha en upplösning på 1,3 miljoner bildpunkter och 24 färgbitar per bildpunkt. Detta är betydligt bättre än för de digitala kameror som finns tillgängliga idag. Detektorer med ännu bättre upplösning är redan planerade.

Irvine Sensors långa erfarenhet inom såväl bildbehandling som minnesminiatyrisering har enligt Imageks chef Bruce Totty kommit väl till pass vid utvecklingen av den digitala kameratillsatsen.

Enligt Imagek kan tillsatsen raderas och återanvändas 100 000 gånger. När minnet är fullt kopplas det elektroniska filmsystemet till en persondator precis som andra digitala kameror. Bilderna komprimeras i det elektroniska filmsystemet med hjälp av ett komprimeringssystem som inte medför några kvalitetsförluster och bildstandarder som jpeg, tiff och gif kan utnyttjas när bilderna överförts till en persondator.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)