JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med fokus på tillförlitlighet och mikrosystem

På årets konferens "Elektronikbyggsätt 98" kom färre än vanligt. Å andra sidan ökade den internationella prägeln.


Runt 140 kom. Då är alla inräkna-de - åhörare, utställare och talare. Därmed har antalet konferensdeltagare minskat med uppåt 30 procent under den senaste femårsperioden. Detta trots att årets tema var "Tillförlitlighet och Mikrosystem" medan renodlade tekniker som flip-chip och BGA fick mindre uppmärksamhet.

- En förklaring till den nedåtgående trenden kan vara att utbudet på konferenser ökat samtidigt som de intresserade fått allt mindre tid över, säger Anders Marcelius, ansvarig för konferensen på Sveriges Verkstadsindustrier.



Nya grepp


För att råda bot på de vikande åhörarsiffrorna har arrangörerna tagit några nya grepp i år. Dels arrangerar Sveriges Verkstadsindustrier, VI, konferensen tillsammans med Institutet för Verkstadsteknisk Forskning, IVF. Dels har man försökt öppna upp konferensen mot omvärlden genom att hålla de flesta föredragen på engelska.

En utvärdering har också visat att ett flertal av de inbjudna talarna från utlandet rönt extra stor uppskattning. Caroline Beelen från Philips, Michael G Pecht från University of Maryland och Eddy Rolants från Siemens är exempel på tre briljanta talare.

Även Torbjörn Gärdenfors från Ericsson Mobile Communications är värd att nämna. Visserligen avslöjade han inte när Ericsson tänker sig att satsa helhjärtat på Chip

Scale Packages, CSP, och flerchipsmoduler, MCM. Däremot betonade han att Ericssons mål är att minska kostnaden och storleken på sina produkter med en faktor två varje tvåårsperiod. Något som kräver att CSP- och MCM-teknik införs inom kort.

Även Nokia var representerat på konferensen, men talare därifrån saknades.

- Om jag är med och arrangerar konferensen nästa år skall jag arbeta för att även få med någon talare från Nokia, säger Dag Andersson, konferensansvarig från IVF.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)