JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LSI Logic integrerar digitalt med RF

Kiselleverantören LSI Logic presenterar asicprocessen G12 med en ritad kanallängd på 0,18 μm. G12 har två transistortyper, den ena snabb, den andra effektsnål.


26 000 000 logiska grindar på en kiselyta på 2 x 2 cm. Det ska bli verklighet med LSI Logics nylanserade systemkretsar, chips som ska tillverkas i asicprocessen G12 med en ritad kanallängd på 0,18 μm.

Men mest intressant är kanske inte det smått fantastiska grindantalet utan de två transistorvarianterna - en för låg effektförbrukning och en för hög prestanda. Kunden kan fylla kretsarna med den ena eller den andra sorten eller med en valfri mix.

Den effektsnåla transistorn har bara hälften så stor läckström jämfört med LSIs förra process G11. Den matas med 1 V eller 1,8 V och drar endast 7,1 nW/grind/MHz. Samtidigt ökar prestanda med 20 procent.

- Att minska den statiska effektförbrukningen blir allt viktigare för kretsar i batteridrivna produkter. Kretsarna innehåller många miljoner transistorer och alla drar ström i viloläge, säger Ronnie Vasishta som är marknadschef för LSIs asicprodukter.



Upp till 600 MHz


Den snabbare transistorn ger istället 40 procent högre prestanda än G11 och Vasishta talar om klockfrekvenser på upp till 600 MHz. Här krävs 1,8 V matning, effektförbrukningen blir 23 nW/grind/MHz.

LSI Logic har även bytt ut kiseldioxiden runt metalledarna mot ett material med lägre dielektricitetskonstant, vilket förbättrar signalintegritet och timing. Men företaget tar inte steget till kopparledare, som exempelvis IBM gjort.

- Det är mycket prat om koppar, men vi introducerar inte det nu. Tekniken är inte kostnadseffektiv ännu, säger Ronnie Vasishta.

Med G12 går det att integrera funktioner som tidigare inte förekommit i ren CMOS, nämligen RF/IF-funktioner. LSI Logic hävdar att kretsarna erbjuder övergångsfrekvenser på mer än 70 GHz för

n-kanalen och mer än 40 GHz för p-kanalen. Företaget hoppas att detta tillsammans med den låga effektförbrukningen ska locka marknadens mobiltelefontillverkare.

LSI Logic backar upp sin process med färdiga konstruktionsblock samt verktygssviten Flexstream. De första prototypkretsarna ska finnas tillgängliga mot slutet av året. Produktionen ska vara igång andra kvartalet 1999.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)