JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många stipendier på Internet
Den som vill forska på ett universitet eller en teknisk högskola i Sverige får söka en doktorandtjänst. En sådan fungerar som ett vanligt jobb - den utannonseras och söks på samma sätt, och doktoranden får lön motsvarande vad näringslivet betalar sina anställda.


Doktorandtjänsten är tidsbegränsad till fem år. Inom den tiden ska man ha doktorerat i sitt ämne. Som komplement kan man söka stipendier, för exempelvis studieresor.

Speciella forskningsanslag kan också komplettera doktorandlönen. Stipendier utgår ofta ur stiftelser eller fonder, men kan också delas ut av institutioner, företag och privatpersoner.

En stiftelsefond är en summa pengar som en donator har överlämnat till en styrelse att förvalta. Fonden delar årligen ut pengar för det ändamål donatorn har bestämt. Om minst 80 procent av avkastningen delas ut, betalar varken stiftelsen eller mottagaren någon skatt.

På Internet finns en rad olika adresser som listar stipendier och anslag. Stipendiekonsulten www. algonet.se/~aa-stip/ har listat länkar till olika stipendiepresentationer.

Man kan låta en databas göra en personlig sökning bland tusentals stipendier från hela världen. På www.stipendieinfo.se finns ett formulär att fylla i för att få ett personligt förslag på stipendier att söka.

Tjänsten kostar 250 kronor. En liknande tjänst finns hos Stöd och Stipendier AB, på www. sosab.se

E-LC

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)