JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cellbaserade asicar dominerar allt mer

Åtta av de tio största asictillverkarna satsar framför allt på cellbaserade kretsar. De två övriga gör programmerbar logik. Och grindmatriser är på väg ut, visar en analys gjord av IC Insights.


Asicar är inne just nu. DRAM-marknadens kollaps har lockat många kiseltillverkare att istället intressera sig för asicar.

- Den ökade konkurrensen har lett till ett större produktutbud, men också till prispress, säger Bill McClean, marknadsanalytiker och chef för IC Insights.

Hans marknadsanalys visar att asicar under 1997 stod för hela 13 procent av den totala kretsmarknaden. Asicar spås dock relativt sett minska något i betydelse under de kommande fem åren i takt med att DRAM-marknaden åter stärks.



MOS-teknik dominerar totalt


MOS-tekniken stärker sin klara dominans. 1997 representerade MOS-baserade asicar hela 80 procent av marknaden och år 2002 väntas de stå för 91 procent.

Standardceller, eller cellbaserade asicar, är allra hetast. Detta marknadssegment ökade med hela 80 procent mellan 1995 och 1997, alltså samtidigt som DRAM-marknaden halverades.

Det inbördes förhållandet mellan standardceller, programmerbar logik och grindmatriser kommer därmed att förändras drastiskt. Trots att grindmatriser så sent som 1995 representerade det största produktsegmentet av de tre, kommer de cellbaserade kretsarnas andel att vara åtta gånger så stor som grindmatrisernas år 2002. Och programmerbara logikkretsar väntas gå om grindmatriser år 2000.

- Åtta av de tio största asictillverkarna satsar därför framför allt på cellbaserade kretsar, säger Bill McClean.

De två övriga är Altera och Xilinx som ju har specialiserat sig på programmerbar logik.



Inbyggt DRAM intressant


Ett område som röner stort intresse för tillfället är asicar med inbyggd DRAM- kapacitet. Toshiba hör till de tillverkare som förutspår en veritabel explosion på området, med en marknad värd mellan 5 och 6 miljader dollar om fem år.

IC Insights prognos är dock lägre, mellan 3,4 och 4,6 miljarder dollar år 2002, vilket motsvarar 15 till 20 procent av marknaden för cellbaserade asicar.

Intressant att notera är, enligt Bill McClean, att IBM trots avancerad kapacitet på såväl DRAM- som asic-området ännu inte deltar i rusningen kring asicar med inbyggd DRAM-kapacitet. IBM är ännu inte övertygat om att tekniken kommer att vara kostnadseffektiv nog att skapa en stor marknad och förhåller sig därför avvaktande.

Bill McClean menar för övrigt att IBM kan komma att bli störst av alla på asicmarknaden inom de närmaste åren. Företagets målmedvetna satsningar börjar nu ge utdelning i form av marknadsandelar.

Tekniskt sett har asicindustrin genomgått en viktig förändring under de senaste åren. Tekniken för asictillverkning ligger inte längre steget efter den teknik som används för minnen eller processorer.

- Under 1998 kommer samtliga stora asic-tillverkare att leverera betydande mängder 0,25 μm kretsar. Alltså samtidigt som volymleveranserna av 0,25 μm DRAM- kretsar och processorer tar fart, påpekar han.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)