JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33
Ericsson bygger 1800- nät i Hong Kong
FöRSENAT

Ericsson Radio har fått sin första order på mobiltelefonnätet DCS 1800 från Hong Kong. Ordern är värd 260 miljoner kronor och omfattar utrustning för radiobasstationer och växlar. Nätet ska byggas under hösten och tas i drift i januari 1997.
 
Beställare är Peoples Telephone Company, PTC, en av de sex operatörer som fick licens på 1800-MHz-bandet i juli i år. Egentligen skulle licenserna delats ut redan förra sommaren, men politiska oroligheter har förhalat utdelandet. Hong Kong ska ju inlemmas i Kina den 1 juli nästa år, så den kinesiska regeringen ville ha ett ord med i laget.
 
DCS 1800 bygger på GSM-teknik och passar bra i storstäder där det bor extremt mycket folk på en liten yta. I Hong Kong bor 6,5 miljoner människor och området är ett av världens mest tättbefolkade. Hong Kong-ordern kan ses som ett steg mot målet att få in DCS 1800 i Kina.
 
Idag har Ericsson ett DCS 1800-nät i drift i Malaysia och ett antal i Europa.
 
Telia med egen kapacitet till USA
ATLANTKABEL

I början på oktober öppnar Telia Internet en ny förbindelse till USA. Då ökar trafikkapaciteten till 167 Mbit/s, jämfört med 65 Mbit/s idag. Telia går in som delägare i konsortiet som driver Atlantkabelnätet TAT 12/13.
 
Telia är den första europeiska Internetleverantören med en operatörslicens i USA som medger att egen utrustning finns i båda ändar av förbindelsen. Dessutom har man tre olika ingångar till stamnäten.
 
Telefonkrets för flera frekvenser
TANDEMKRETS

En radiofrekvenskonstruktion för GSM-telefoner för fler än en frekvens är resultatet av ett samarbete mellan Hitachi och brittiska TTP i Cambridge i England.
 
Tvåkretskonstruktionen, som fått namnet Bright, kommer att göra det möjligt att utveckla telefoner som fungerar vid fler än en radiofrekvens. Hitachi kommer att lansera provexemplar av Bright-kretsarna i slutet av 1996.
 
Telefonsvararkrets lagrar 30 min tal
BäRBART

En telefonsvararkrets, som kan lagra upp till 30 minuters tal, håller på att utvecklas av den amerikanska specialisten på analog lagring ISD, Information Storage Devices. Kretsen kräver ingen analog-digital- omvandling eftersom den lagrar analoga vågformer direkt på kretsen. Allt kretsen kräver är en mikrofon och en högtalare.
 
Lagringen är icke-flyktig och kräver inget batteri. Det innebär att kretsen kan användas i bärbar utrustning av olika slag, inte bara mobiltelefoner utan även exempelvis personassistenter.
 
ISD gör redan en krets som kan lagra fyra minuters tal, men denna är baserad på en EE-process. Den nya kretsen är istället flashbaserad och görs i en 0,6 µm entransistorprocess.
 
Säljer Grundigs halvledarfabrik
LöNTAGARäGT

Philips dotterbolag Grundig är i färd med att sälja sin halvledarfabrik i Nüremberg-Langwasser. Fabriken, som har 250 anställda, köps av en grupp anställda och kommer framöver att kallas Rotra.
 
Möjligt trendbrott för halvledare i Europa
VäNDNING

Ljusnar det? Book-to-bill, kvoten mellan orderingång och fakturering på halvledarmarknaden, vänder i Europa, i motsats till trenden i USA. Julisiffran för den europeiska marknaden blev 0,94, ett rejält kliv från junimånadens 0,83. I Tyskland är kvoten 0,87, mot 0,82 i juni. Julisiffrorna är dock preliminära (den tyska junisiffran korrigerades ner från preliminära 0,85).
 
Det tyska elektronikindustriförbundet ZVEI ser utfallet som "ett möjligt tecken på ett trendbrott". även om man ser till produktionen kan man med god vilja se en viss förbättring. Under juli producerade Tyskland visserligen sex procent mindre än samma månad 1995. Men den ackumulerade produktionen - januari till juli, fortfarande 1996 i förhållande till 1995 - ligger nu "bara" tre procent sämre än under fjolåret.
 
Brant prisfall även på SRAM-kretsar
MINNESREA

Det stannar inte vid DRAM. Nu faller priserna också på SRAM-kretsar. Det gäller särskilt snabba, synkrona SRAM av den typ som används för cacheminnen. En modul på 32 K ¥ 8 bit betingar idag 12 dollar, mot 70 dollar för ett år sedan. 1-Mb-SRAM kostar omkring 3 dollar. Mycket snabba SRAM för användning i till exempel arbetsstationer, kostar obetydligt mer. Långsammare, SRAM för mobiltelefoner, klarar prispressen något bättre.
 
- Köparens marknad råder. Det kommer inte att ändra sig på kort sikt. Fortsätter prisfallet dröjer det inte alltför länge innan de första tillverkarna försvinner, spår den tyska elektroniktidningen Markt & Technik. Tidningen åberopar sig på analytiker vid det japanska analysföretaget BZW Securities. Japanerna utgår också från att priserna på 16-MBit-DRAMs kommer att falla till sex à sju dollar under de kommande nio till tolv månaderna.
 
Saknar bevis för att mobiler är farliga
EXPERTGRUPP

Det finns inga vetenskapliga bevis för att mobiltelefoner skulle kunna vara hälsovådliga. Det menar den speciella expertgrupp som EU-kommissionen tillsatt för att utreda mobiltelefonernas eventuella hälsoeffekter.
 
Gruppen, som ska presentera sin rapport för kommissionen i slutet av september, menar att det dock finns vissa brister i den vetenskapliga kunskapen på området. Biologiska och epidemiologiska studier har visserligen genomförts för frekvenser på 50 Hz, men gruppen efterlyser mer forskning på mikrovågsområdet, 1 till 2 GHz, inom vilket mobiltelefoner fungerar.
 
Spanska Telefonica investerar i digital-TV
SATELLITBASERAT
Telefonica planerar att investera 1,2 miljarder dollar (åtta miljarder kronor) i ett digitalt satellitsystem riktat mot Spanien. Telefonica har nått en överenskommelse med tyska mediagruppen Kirch om samarbete.
 
Telefonica skall använda ett öppet mottagarsystem som tillåter mottagning från konkurrerande TV-bolag. Verksamheten beräknas starta tidigast 1998. Telefonica måste då konkurrera med andra satellitbolag som kan sända upp till flera hundra spanskspråkiga TV-kanaler. Telefonica är ett av Spaniens största företag och har tidigare haft telemonopol i landet.
 
Kina köper digital-TV från Philips
EUROPASTANDARD

Kina köper digitala system för satellitöverföring till kabel-TV-nät i landet. Produkterna följer Europas nya digitala DVB-standard. Philips anger att 5 000 kabel-TV-nät i sju kinesiska provinser skall installera den nya utrustningen.
 
Affären beskrivs som en genombrottsorder. Philips Digital Videocommunications Systems levererar både upplänkutrustning för satellitsändningen och kabelnätens mottagare (Integrated Receiver Decoders). DVB-standarden baseras på MPEG-2-standarden för bildkodning och multiplexering av digital-TV.
 
Ericsson och Ipsilon med Internetväxel
ATM-LöSNING
Ericsson skall samarbeta med amerikanska Ipsilon om Internetväxlar. Ericsson får licens från Ipsilon att använda dess programvara i sina växlar för att klara Internet-baserade tjänster, inklusive realtidstjänster som telefoni. Ericsson vill kombinera ATM-tekniken med Ipsilons växelteknik för Internet. Ipsilon var en av de första företagen som kom med denna teknik.
 
Tidigare i år har Ericsson lanserat en rad produkter för Internet, bland annat AXE Internet access server. Ericsson vill konkurrera med marknadsledande Cisco om den snabbväxande Internetmarknaden.
 
Ericsson bygger NMT450 i Ryssland
LANDSTäCKANDE

Ericsson levererar NMT450-nät till Ryssland. Det nya ramavtalet med ryska MTT (Multiregional TransitTelecom) innebär till ett federalt NMT-nät som skall täcka hela Ryssland, anger den svenska leverantören. Ramavtalet är värt maximalt 15 miljoner dollar (100 miljoner kronor).
 
Moskva har givit MTT uppdraget att svara för långdistans- och utlandstrafik åt landets mobilnät. Ericsson anger att Ryssland idag har 60 000 NMT450-abonnenter.
 
Electronica i Hong Kong 1997
UTLOKALISERAT

Den europeiska jättemässan Electronica kommer att få en Asienupplaga nästa år. I oktober 1997 går Electronicasia, som tillställningen döpts till, av stapeln för första gången. Platsen är Hong Kong och målsättningen är att bli den ledande elektronikmässan för hela sydöstra Asien.
 
Mässan anordnas av samma organisation som gjort Electronica och Productronica i München till stora framgångar. Man samarbetar också med elektronikindustriföreningar i Kina, Hong Kong, Taiwan, Korea och Tyskland.
 
Bärbart på väg att dominera
MINIATYRSYSTEM

 
Det brittiska konsultföretaget BPA anordnar i oktober en konferens på temat miniatyriseringens följder. Enligt BPA har den fortsatta miniatyriseringen inom elektronikindustrin mycket viktiga följder för främst tillverkare av komponenter, material och monteringsutrustning.
 
Under 1995 kunde 41,4 procent av alla tillverkade elektroniksystem, i enheter räknat, klassificeras som bärbara produkter. BPA förutspår att den andelen kommer att öka till 61,8 procent år 2005, bland annat eftersom industrin insett att bärbarhet är ett viktigt försäljningsargument.
 
Utrustningstillverkare vill göra sig hörda
LOBBYGRUPP

Utrustningsföretagens branschorganisation, SEMI, Semiconductor Equipment and Materials International, ska bilda en politisk lobbygrupp i Europa i ett försök att göra sig mer hörda på den politiska arenan.
 
Legotillverkningen ökar i världen
INTäKTSDUBBLING

Världsmarknaden för kontraktstillverkning av elektronik kommer att fortsätta att växa kraftigt. Det menar den amerikanska analysfirman Technology Forecasters i en nyutkommen rapport.
 
Under 1996 kommer marknaden att växa till 59,3 miljarder dollar och enligt rapporten stod de 31 ledande kontraktstillverkarna för en tredjedel av den totala världsmarknaden under 1995. Flera av dessa tillverkare mer än fördubblade sina intäkter från 1994 till 1995.
 
Med fokus på talaren
BILDSKäRPA

En intelligent talaktiverad kamera, som innebär att bilden fokuseras på den som talar i videokonferenssystem, har utvecklats av bittiska PictureTel.
 
Limelight, som kameran kallas, kan särskilja röster från andra ljud tack vare en patenterad detekteringsmekanism, bestående av fyra små mikrofoner. Om flera personer talar samtidigt ställer kameran atutomatiskt in skärpan så att samtliga personer syns i bild.
 
Konsumentelektronik ökar i USA
SURFARE

Försäljningen av konsumentelektronik i USA ökade med elva procent under det första halvåret av 1996. Enligt den amerikanska branschorganisationen Electronics Industries Association, EIA, köpte de amerikanska konsumenterna elektronik för 197 miljarder dollar under årets första sex månader. Utrustning för Internet-surfning och Web-tjänster är några av de produkter som är populärast bland amerikanerna.
 
IBM säljer komkretsar till externa kunder
DATANäTVERK

IBM Microelectronics har börjat sälja sina kommunikationskretsar externt till andra kunder än IBM. Bland annat finns kretsar för ATM, Ethernet och Token Ring tillgängliga.
 
Företaget har också tagit fram en växelteknik för ATM-växlar som klarar datahastigheter upp till 155 Mbit/s. Flera av kommunikationskretsarna finns också som asickärnor i IBMs asicbibliotek.
 
Firewire i BSkyBs nya satellitmottagare
INTERNETKOPPLING

Satellitbolaget BSkyB kommer inom kort att lansera en mottagare för digital satellit-TV, som man menar är den mest sofistikerade hittills.
 
Mottagaren kommer bland annat att vara försedd med en snabb modemlänk och ett gränssnitt för seriebussen "Firewire", IEEE1394 med en hastighet på 100 Mbit/s.
 
Gränssnittet kommer att underlätta snabb uppkoppling till Internet och dessutom möjliggöra uppkoppling till kringutrustning såsom exempelvis stereosystem, skrivare och persondator.
 
IEEE1394 stöds av ett flertal företag, däribland Microsoft, Digital Equipment, Texas Instruments och Western Digital. Japanska Sony har dessutom nyligen lanserat en avkodare för digitala videokasetter med ett IEEE1394-gränssnitt.
 
Komponent från VLSI i fransk digital-TV
ENKRETSLöSNING

Den franska digitala betal-TV-tjänsten Canal Plus kommer att utnyttja VLSI Technologys enkretsarkitektur i sina mottagare.
 
Därmed kommer upp till 40 kanaler med program kodade enligt MPEG-2 att bli tillgängliga för de franska abonnenterna av satellittjänsten.
 
Canal Plus väntas börja sändningarna i slutet av året. VLSI Technologys enkretskonstruktion för satellit- och kabelmottagare har utvecklats tillsammans med franska ComAtlas och amerikanska Mediamatics.
 
"Bilden blir sämre med digital-TV"
STöRNINGAR

Brittiska experter på digital-TV har stuckit ut hakan och hävdat att marksänd digital-TV knappast kommer att uppfylla allmänhetens förväntningar på ökad bildkvalitet.
 
Snarare kommer många tittare att tycka att sändningskvaliteten minskar när den nya tekniken börjar användas, menar man. Detta eftersom sändningsbolagen främst kommer att koncentrera sig på att kunna erbjuda tittarna, och annonsörerna, maximalt antal kanaler på den tillgängliga bandbredden.
 
BBC väntas därför endast sända bilder vid samma kvalitet som nuvarande analoga PAL-system. Den digitala överförings- och komprimeringstekniken innebär dock att exempelvis dåligt väder eller en illa inställd antenn kan störa bilden mer än vid analoga sändningar.
 
Rockwell växer i Israel
ARBETSKRAFTSUTBUD

Rockwell kommer att bygga ett nytt konstruktionscenter i Israel. Företaget har valt Israel på grund av att det finns mycket gott om högt utbildade elektronikingenjörer i landet.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)