JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips bygger fabrik med TSMC

Europas största halvledartillverkare Philips bygger en ny halvledarfabrik i Singapore tillsammans med kontraktstillverkaren TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.


Den totala investeringen ligger på 1,2 miljarder dollar och produktionen startar mot slutet av år 2000 för att nå full kapacitet år 2003. Fabriken ska göra logikkretsar till konsument- och telekomprodukter.

- Vi tror på en stark marknad när fabriken blir klar men kan anpassa investeringen till marknadsläget om så behövs, säger Arthur van der Poel, vd för Philips halvledardivision till Elektroniktidningen.

Philips har rätt till 60 procent av fabrikens produktion och TSMC till de resterande 40. Av investeringen behöver dock Philips bara stå för 48 procent. TSMC skjuter till 32 procent och EDB, Economic Development Board of Singapore, står för de resterande 20 procenten.

- Att vi valde Singapore beror på att det finns ung, välutbildad arbetskraft, det finns en etablerad infrastruktur, Singapore söker aktivt efter investeringar och så ger det oss en global spridning.

Hans uttalande understryks av att det redan finn tio andra halvledarfabriker i Singapore.

Fabriken ska utrustas för åttatumsskivor med kanallängden 0,25 μm. Koppar eller material med låg dielektricitetskonstant är inte aktuellt.

- Det behövs först vid 0,15 μm kanallängd och 300 mm-skivor dröjer det nog ytterligare fem till åtta år innan vi börjar använda, säger Arthur van der Poel.

Philips nuvarande nio produktionsenheter för halvledare finns i Europa och USA. Singaporefabriken blir företagets första i Asien.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)