JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första kopparkretsen blev ett SRAM

Motorola har tillverkat världens första minne med förbindningsledare av koppar. Minnet kan klockas med 333 MHz och har mycket låg effektförbrukning.


För Motorola är det nya minnet oerhört strategiskt. Det är ett första steg på vägen att utveckla en framtida högpresterande processplattform, hävdar företaget. På sikt skall en sådan process kunna användas till flera olika produkter, exempelvis mikroprocessorer och digitala signalprocessorer, förutom SRAM.

Som första kommersiella produkt ur den nya halvledarprocessen kom alltså ett 8- Mbits SRAM. Kopparledningar kombinerat med en kanallängd på 0,15 μm har bäddat för goda egenskaper. Dels klarar minnet en klockfrekvens på åtminstone 333 MHz. Dels påstås minnet dra mellan 50 och 75 procent mindre effekt, jämfört med dagens SRAM.

De första proverna av ett 333 och 300 MHz-minne är på väg, medan full produktion är planerad till första kvartalet nästa år. Framöver kommer SRAM-kärnan förmodligen även att dyka upp i större minnesvarianter samt andra minnessorter så som Dual Data Rate SRAM.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)