JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AD-kort för alla plånböcker

Datainsamlingskort för analoga signaler kan kosta allt mellan 1 800 kronor och 52 425 kronor. Det visar Elektroniktidningens marknadsöversikt som omfattar 82 produkter från 16 tillverkare.

Marknadsöversikten i detta nummer erbjuder endast ett stickprov på utbudet. En komplett lista skulle ta alltför stor plats.

Korten i det övre prisintervallet har AD-omvandlare som klarar upp till 50 GSa/s och bättre upplösningen. Dessa kort har inbyggt minne och möjlighet till DMA- överföring av stora dataströmmar.

De bästa korten har också inbyggd processor som bearbetar och reducerar datamängderna. Det kan också finnas ingångsfilter, förstärkare och andra finesser på korten.

I det lägre prisintervallet saknas många av dessa funktioner, AD-omvandlarna har färre bitar och samplingshastigheten kanske bara är några kHz.

Här finns anledning att se upp. Oftast finns bara en AD-omvandlare per kort trots att kortet har flera kanaler. Det här gör att den maximala samplingshastigheten inte kan användas när signaler ska samplas på flera kanaler.

En annan bieffekt är att man inte kan sampla samtidigt på alla kanaler utan det sker istället sekventiellt.



Strålande övertoner


Datainsamlingskort har en tuff arbetsmiljö. Den övriga elektroniken i datorn strålar ut en hel del övertoner som kan försämra upplösningen. Man kan faktiskt tappa en eller annan bit i AD-omvandlaren om man har otur.

För att gardera sig har korttillverkarna ofta konstruerat korten med jordade bakplan och isolation mellan analog- och digitaldelarna.

Idag finns också CE-märkta kort.



ISA dominerar


Absolut vanligast är kort för ISA-bussen, men den snabbare PCI-bussen vinner sakta terräng. Den har dock inte enbart fördelar.

Bland annat kan den inte leverera lika mycket ström, och det går inte att ansluta lika många kort till en PCI-buss som till en ISA-buss.

Många bärbara datorer saknar plats för ISA- eller PCI-kort. Istället har datainsamlingskort för PCMCIA-bussen blivit vanliga. Men ytan är starkt begränsad, så än så länge ligger de långt efter de bästa ISA eller PCI-korten i prestanda. Dessutom saknas DMA-kanal, så dataöverföringen kan inte bli lika snabb som med de andra bussarna.

AD-korten ingår alltid i någon typ av datoriserat datainsamlingssystem. Lika viktigt som kortens prestanda är därför den programvara som följer med.

Man måste därför förvissa sig om att de drivrutiner som följer med passar för den tillämpning man ska bygga. Egna drivrutiner kan visserligen blir mindre och snabbare men att utveckla sådana tenderar lätt att bli ett tidsödande arbete.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)