JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stororder till Combitech på flerchipsmoduler
Combitech Electronics har fått en stor order på flerchipsmoduler för fordonselektronik. Nu bygger företaget ut i Jönköping.

- Ett genombrott för användning av nakna chips i stor skala hävdar företagets VD Jan Carlsson.

Det är Landskronaföretaget Haldex som lagt en stor order på utveckling och tillverkning av flerchipsmoduler hos Combitech. Tillverkningen startar 1998 och volymen kommer att vara omkring 25 000 moduler per år vid starten.

- I förlängningen kan det bli mycket mer, säger Jan Carlsson.

Modulerna kommer att användas i ett avancerat system för att styra fyrhjulsdrivningen i en bil. Haldex som ingår i Garphyttankoncernen är underleverantör av drivsystemet. Vem biltillverkaren är avslöjas inte.

Combitech Electronics har lång erfarenhet av tillverkning av flerchipsmoduler. Under hela 1990-talet har företaget byggt upp sitt kunnande på området.



Trådbondning


Men företaget har hittills bara tillverkat kortare serier och prototyper. Bland annat tillverkar Combitech mikrovågsbrickan Premid åt Baumer Ident.

Företaget har erfarenhet av såväl keramik som kisel och glasfiberepoxi som bärarmaterial. Vilken bärare som kommer att användas är ännu inte helt klart enligt Jan Carlsson.

Men så mycket är klart att kretsarna kommer att trådbondas, det blir alltså inte någon flipchipteknik som kommer att användas.

Den stora beställningen innebär också att Combitech nu bygger ut med en ny produktionsanläggning för 50 miljoner på det så kallade A6-området i Jönköping.



Bygger renrum


Det blir en anläggning på omkring 3 000 kvadratmeter, varav 500-1000 kvadratmeter kommer att utgöras av renrum. Det blir ett renrum av klassen 1 000 eller 10 000. Företaget behöver också nyanställa personal.

Idag arbetar 140 personer på Combitech Electronics. Företaget omsätter 126 miljoner kronor. Inom hela Combitech finns 1 400 anställda varav ungefär en tredjedel i Jönköping.

Mats Udikas
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)