JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB bygger renrum åt Pacesetter i Järfälla
ABB-bolagen Airtech och Fläkt ska bygga ett renrum åt Pacesetter för deras nya fabrik i Järfälla.

Renrummet ska vara färdigt i början av nästa år och till sommaren 1997 ska fabriken vara igång.

- Vi tycker det är kul att de valt att fortsätta produktionen i Sverige och att de koncentrerar sin utveckling hit, kommenterar Hans Lundqvist, VD på ABB Airtech. Det är något av ett genomslag på hemmamarknaden.

- Det är inte så vanligt med renrum i Sverige idag, men det börjar komma. Åt Uppsala Universitet bygger vi ett nu och på Chalmers planeras en större anläggning än den man har.

För ABB Airtech är ordern stor. Årligen har de ett halvdussin så här stora byggen, men då oftast ute i Europa. Bolaget bildades 1991 som ett kunskapscenter inom ABB.

I samarbete med andra ABB-bolag konstruerar och tillverkar Airtech renrum för den europeiska marknaden. Kunder är stora halvledartillverkare som Intel och Motorola. Omsättningen ligger på 100 miljoner kronor.



45 miljoner kronor


Till Järfällabygget kommer Airtech att tillverka tak, väggar och vissa specialfläktar, medan ABB Fläkt står för ventilationen.

Totaltkostnaden ligger på 45 miljoner kronor, och för det får Pacesetter 2 600 kvadratmeter renrum i klass 10 000, vilket innebär maximalt 10 000 halvmikrometerstora partiklar per kubikfot luft.

I storlek är renrummet lika stort som de rum halvledartillverkarna bygger i sina nya fabriker, men kravet på renhet är lägre.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)