JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM och Mercedes i utvecklingssamarbete kring kommunikationsbuss
En ny industristandard, det är målet för IBMs och Mercedes-Benz gemensamma satsning på bilelektronik.

IBM och Mercedes-Benz har kommit överens om att samarbeta på bilelektronikområdet. Avtalet har skrivits under av Mercedes högste chef Helmut Werner och IBM-bossen Louis Gerstner.

Den huvudsakliga utvecklingsverksamheten kommer att ske i Stuttgart. Där har både Mercedes och IBM stora forskningsavdelningar, samt fabriker.

Mercedes-IBM säger att man vill säkra behovet av datorkapacitet i framtidens bilar och dessutom integrera olika elektroniska funktioner. Det kräver en ny systemarkitektur, som i sin tur driver fram en utveckling av standardkomponenter.

En första prototyp av systemet arbetar med en Power PC-processor och en central buss med öppet gränssnitt. Kommunikationsbussen är levererad av Mercedes. I serieproduktion kan det dock bli frågan om annan hårdvara.

Det nya bildatorsystemet ska inkludera bland annat styrning av ljus, motorns olika funktioner, klimatkontroll, kommunikationer som ger Internet-koppling, väderinformation och satellitbaserad navigering. Funktioner som exempelvis ABS- kontroll, fax och elektronisk post ska också kunna läggas till för den som önskar. Ett standardgränssnitt kommer att utvecklas för datornätet.



Som i PC-världen


Duon IBM-Mercedes menar också att utvecklingsarbete av framtida modeller kommer att gå snabbare. Målsättningen på lång sikt är att skapa en industristandard för bilelektronik liknande den som finns i PC-världen.

Särskilt underleverantörerna har ett intresse av enhetlighet, påpekar Armgart von Reden, taleskvinna för tyska IBM. Enhetligheten ska gälla mellan modellserier, så småningom över märkesgränser och kontinenter. Det planerade fleråriga samarbetet är den hittills mest långtgående satsningen på området menar de båda företagen.

LARS-GUNNAR LARSSON

GITTAN CEDERVALL

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)