JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefon bakom kondensatorbrist
Digitala mobiltelefoner storslukare av kondensatorer. Det är en viktig anledning till dagens brist på främst keramiska kondensatorer och kondensatorer av tantaltyp.

Världsmarknaden för kondensatorer har genomgått stora förändringar under de senaste två åren. Flera typer av kondensatorer har blivit så eftertraktade att det nu råder brist på dem och leverantörerna tvingas senarelägga sina leveranser. Det uppger Elsevier Advanced Technology i en ny rapport. Den beskriver kondensatorindustrin i dagsläget och dels ger en prognos för marknaden fram till 1998.



Växer snabbast i Europa


Framför allt är det kondensatorer i fast tantal och flerlagerskeramik, som nu blivit så populära att det lett till en bristsituation. Och när det gäller tantalkondensatorerna dröjer det åtminstone två år innan tillgången kan mätta efterfrågan.

Marknaden för såväl tantaler som keramiska kondensatorer har vuxit starkt främst tack vare användningen i mobiltelefoner. Tillväxten är därmed allra störst i Europa. Enligt Elsevier har övergången till digitala mobiltelefoner varit en viktig faktor, eftersom den innebär att 25 procent fler kondensatorer av olika typer används i varje telefon jämfört med äldre analoga telefonmodeller.

Den europeiska kondensatormarknaden, som representerar ungefär en femtedel av världsmarknaden, domineras av fyra typer av kondensatorer, tantal, flerlagerskeramer, plast och aluminiumelektrolyter. Marknaden för tantalkondensatorerna växer snabbast, Elsevier räknar med en tillväxt på mellan 15 och 20 procent fram till 1997.



Stabilisering


Den europeiska marknaden för flerlagerskeramiska kondensatorer har dock mattats av något sedan rekordåret 1993 då tillväxten låg på 37 procent.

I år beräknas tillväxten bli cirka 15 procent och enligt rapporten kommer den om ett par år att stabilisera sig på 12 procent. Tillgången på keramiska kondensatorer kan dock inte tillfredsställa efterfrågan. Enligt Elsevier är många tillverkare nära kapacitetstaket.

Marknaden för aluminiumelektrolyter har hittills varit starkt beroende av TV- marknaden, som för tillfället har mycket låg tillväxt. Elsevier menar dock i sin rapport att nya tillämpningar har skapat ett förnyat intresse för denna komponenttyp. Framför allt inom bilelektronik, som ju också växer kraftigt i Europa, finns det många tillämpningar. Elsevier varnar dock att bristen på aluminiumfolie håller på att pressa upp priset för vissa komponenter.

Gittan Cedervall

Rapporten, som heter "Profile of the Worldwide Capacitor Industry", kan beställas från Elsevier Advanced Technology, tel: +44 (0)1865 843842.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)