JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens engelska fabrik lockar mystisk budgivare

Den enda potentiella köpare som hittills visat offentligt intresse för att lägga ett bud på Siemens DRAM-fabrik i norra England är ett konsortium som kallar sig Blackfriars Electronics Group.


Företagskonsortiet Blackfriars gjorde nyligen stor affär av sitt eventuella bud på Siemens 18 månader gamla fabrik i norra England, som ska säljas eller läggas ner. Fabriken tillverkar 16- och 64-Mbit DRAM-minnen i en modern 0,25 μm- process. Konsortiet, vars medlemmar ännu inte är offentligt namngivna, tycks dock ha fått kalla fötter och har intagit en mer försiktig attityd.

- Det är oklart om det verkligen blir något bud. Det råder delade meningar inom gruppen, förklarar Mark Luckington på konsultföretaget Cable and Broadcasting Research Alliance som är Blackfriars talesman.

Enligt Mark Luckington är Blackfriars i första hand intresserat av ett samarbete med Siemens. Företagen i konsortiet, som hittills är sex till antalet och inkluderar brittiska, franska och amerikanska företag inom IT-branschen, är alla beroende av kretsar, men har ingen egen erfarenhet av kretstillverkning. Därför skulle man även behöva få tillgång till Siemens expertis på området.

- Men Siemens tycks inte vara intresserade av ett samarbete. De produktplaner Blackfriars presenterat har tyvärr hittills inte imponerat på Siemens, säger Mark Luckington.

Blackfriars idé var nämligen att utnyttja fabriken inte bara för kretsproduktion utan även för tillverkning av slutprodukter, såsom exempelvis mobiltelefoner och annan handhållen elektronikutrustning liksom Internet-kiosker för nätbaserad handel. Konsortiet tycks ha en rad mer eller mindre högtflygande planer.

Enligt Mark Luckington hade gruppen, som håller på att inregistreras som ett företag, ursprungligen planer på att starta en fabrik i Toulouse i Frankrike, när Siemensfabriken plötsligt blev till salu. Om Blackfriars lägger ett bud på fabriken är det inte för att bli kretsproducenter för den öppna marknaden, samtliga kretsar som gruppen eventuellt kommer att tillverka skulle istället utnyttjas i existerande och nya produkter.

Siemens har avböjt att kommentera Blackfriars eventuella bud och gruppens samarbetsförslag. Företaget säger sig ha kontaktats av flera potentiella köpare. Några konkreta bud har dock ännu inte offentliggjorts.

Revisionsföretaget Price Waterhouse har anlitats av Siemens för att sköta utvärderingen av eventuella bud på anläggningen.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)