JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fairchild in i styrkretsbranschen med storleken som främsta vapen

Halvledarföretaget Fairchild ger sig in på den stenhårda marknaden för 8-bitars styrkretsar med Acex, kapslad i den minimala TSSOP8.


(Sunnyvale, Elektroniktidningen)

Marknaden för 8-bitars styrkretsar är ett getingbo. Men på Fairchild tror man ändå att det finns plats för fler aktörer.

- Vi har ett oerhört halvledarkunnande, vi har jobbat på det här projektet i flera år och vi tänker vara aggressiva i marknadsföringen, säger Charles Watts, ansvarig för nya produkter på Fairchild, till Elektroniktidningen.

- Vi är också mycket duktiga på kapsling.

Just kapslingen ska bli ett av Fairchilds främsta vapen. Acex är kapslad i TSSOP8, och enligt Watts därmed världens minsta 8-bitarskrets. Främsta konkurrent är naturligtvis Microchip.

- Så vitt vi vet är den här mindre än deras minsting, säger Watts.

Kretsen är byggd kring en av Fairchild egenutvecklad processorkärna med 16- bitstimer. 1024 byte EEprom och 64 byte SRAM ryms i kapseln. Instruktionsuppsättningen är Fairchilds egen, liksom den nya, enkla metoden att programmera kretsen på sin plats på kortet.

Kretsen fungerar med matning ner till 1,8 V och kan programmeras till att upptäcka när spänningen blir för låg. I viloläge, vid 3,3 V matning drar kretsen inte mer än 100 nA. Den finns även i en 14-bensversion där alla in- och utgångar har egna ben.

De tillämpningsområden som ligger närmast är smarta kort, larm, elektroniska nycklar, rökdetektorer och andra enklare batteridrivna föremål.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)