JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komponentköparna upptäcker Internet

Ericsson Electronic Services får idag 12 procent av sina order över Internet. Elfa får några få procent. Nästa år får dessa två sällskap av Bejoken och Farnell. Hos Ericsson ska man då också kunna betala med kontokort.


- Idag kommer 12 procent av våra order via Internet. Och siffran ökar, sakta men säkert.

Lennart Stjernström, chef för Ericsson Electronic Services, säger sig vara nöjd med utvecklingen. Trots att han för ett år sedan hoppades på att andelen idag skulle vara närmare 30 procent.

- Vi har fått en konkurrensfördel eftersom vi var först på nätet. Och vi har fått massor av nya kunder, några som vi troligen inte fått om vi enbart haft en papperskatalog, säger han.

- Vi kommer att nå 30 procent. Men det dröjer kanske något år till, säger han.

Ericsson Electronic Services lanserade sin Internetbaserade komponentkatalog i november förra året och är nu etablerad på marknaden. I slutet av september fick man sällskap på nätet av Elfa, ett tio gånger större företag vars katalog är betydligt mer välkänd än Ericssons.

Anders Waernulf, Elfas marknadsdirektör, har visioner som påminner om Lennart Stjernströms.

- Om 2-3 år kommer nog 30 procent av våra order från Internet. Nätkatalogen är mycket viktig för oss, säger han.

- Vi får redan ungefär 100 order om dagen via Internet. Det motsvarar drygt 5 procent av totala antalet order.

- Målet är att Internetkatalogen ska ersätta andra funktioner hos oss, som vårt egenutvecklade datorbaserade ordersystem Kund-Elof.

- I framtiden hoppas jag att de enklare orderna görs via Internet, så att vår personal kan ägna sin kraft åt andra, mer krävande uppgifter, säger han.

Några månader innan Elfa sjösatte sin Internetkatalog lanserade man även en CD- katalog, med kraftfulla sökfunktioner. Den kritiserades för att vara alltför svåranvänd, och en del kritiska röster säger också att nättjänsten led av samma problem. Men Anders Waernulf instämmer inte i kritiken mot Internettjänsten.

- Vår målsättning var att göra marknadens bästa katalog. Och jag tycker vi har fått bra respons.

- Vi lägger successivt in mer funktioner. Utvecklingen går mycket väl i den linje vi tänkt oss, säger han.



Ingen typisk Internetkund


Vem är det då som handlar komponenter på Nätet? På denna punkt är Lennart Stjernström och Anders Waernulf eniga: det finns ingen typisk Internetkund. Tvärtom, de som handlar över Internet är spridda över hela landet, kommer från högskolor, myndigheter och stora och små företag. En del handlar regelbundet, andra någon enstaka gång. Några är också privatpersoner. Precis som vilka andra katalogkunder som helst, alltså.

- Ordervärdet är möjligen något större på Internet, säger Waernulf.

Sedan slutet av oktober finns Ericssons katalog också i en engelskspråkig version. Trots att man inte pratat så högt om den ännu har intresset varit stort.

- Ett företag i Estland lade den första ordern, berättar Stjernström.

Den engelska varianten är naturligtvis avsedd för den internationella marknaden. Och utlandskunderna måste kunna betala med kreditkort, en möjlighet som Ericsson kommer att erbjuda nästa år.

- Vi jobbar just nu på att införa SET, Secure Entry Transaction, som skyddar känslig information. När det är klart kan vi ta emot kreditkortsbeställningar från hela världen, säger Stjernström.

Även Elfa kommer troligen att lansera en engelsk variant under nästa år, och dessutom en version på polska. Enligt Anders Waernulf har man dock inga planer på att införa möjligheten att betala med kontokort.



Rabatter lockar


Såväl Ericsson som Elfa ger rabatt till kunder som köper via Internet, 10 respektive 3 procent på ordersumman. För katalogföretagen tjänar på att kunderna väljer Internet - man slipper ju trycka och distribuera lika många kataloger. Den möjligheten utnyttjade Ericsson i år, då man minskade upplagan från 50 000 till 42 000.

- Den engelska versionen tänker vi inte trycka alls, den får leva i enbart digital form, säger Stjernström.

Elfa har ännu inte minskat sin upplaga, och tänker inte göra det nästa år heller.

- Men på sikt är det en naturlig utveckling, kommenterar Waernulf.

Nästa år kommer också Ericsson och Elfa att få ökad konkurrens av katalogkollegorna Bejoken och Farnell.

- Vi kommer med en Internetkatalog under 1998, säger Göran Ekström på Bejoken.

Han berättar att man frågat 200 av de viktigaste kunderna, och deras svar var tydligt.

- De ville inte ha någon CD, utan katalogen på Internet direkt, säger Ekström.

Ola Winell på Farnell Components vill inte ange någon tidsplan för företagets Internetsatsning. Men han påpekar att kunder i Storbritannien nu för tiden kan beställa via nätet, och att en svensk version av den tjänsten är på gång.

- Den ska anpassas med svensk moms, svenska fraktsatser och lite annat, säger Winell.

Han vill också gärna slå ett slag för företagets databas med datablad. Av de 13 000 halvledare man har i sortimentet finns datablad i PDF-format för 9 500.

- Efterfrågan har varit jättestor. Tjänsten har nu varit igång i sex månader, och tittarna har laddat ner 88 000 datablad, säger Winell.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)