JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teleroutern har koll på priserna

Phonix

Router för telefonsamtal

Konstruktörer: Marcus Gustafsson, Daniel Helmers, David Löwenbrand, Oskar Malm, Påhl Melin, Jonas Nilsson; Kreatel i Linköping



Med många konkurrerande teleoperatörer blir det inte bara billigare att ringa, det blir också svårare att välja. Med ett abonnemang hos en "telemäklare" och en samtalsrouter från Kreatel slipper man bekymret.

Routern håller reda på priser och tider, och skickar automatiskt ditt samtal genom den operatör som är billigast för tillfället. Telemäklaren sammanställer räkningarna och fjärruppdaterar användarens router i den takt som avtalen med operatörerna förändras, normalt ett par gånger i veckan eller månaden.

- Hårdvaran är en processor och sedan är det egentligen inget mer, säger Daniel Helmers. Det är ett linjeinterface mot nätet och lite passiva komponenter. Resten är mjukvara.

Kreatel, som håller till i teknikparken Mjärdevi i Linköping, har också utvecklat ett eget högnivåspråk för sin router, kallat Speed, så att även operatörer ska kunna ge Phonix nya funktioner. På så sätt kan utrustningen hållas modern länge trots de snabba förändringarna i telebranschen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)