JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IrBus kapar sladdarna till datorn

Med det nya IR-protokollet IrBus går det att kapa sladdarna till tangentbordet, musen, joysticken eller spelkonsollen.


Att TVn och stereon styrs av en trådlös fjärrkontroll är en självklarhet. Men styrspaken - joysticken - till TV-spelet liksom datorns tangentbord och mus är fortfarande fjättrade till huvudenheten med en kopparkabel som ofta är irriterande kort.

Nu ska det bli ändring på det, åtminstone om tungviktarna Hewlett-Packard, Intel, Microsoft och Sharp får sin vilja igenom. Företagen visade nyligen upp ett protokoll för trådlös kommunikation kallat IrBus, på datormässan Comdex i Las Vegas.

IrBus är baserat på infraröd tvåvägskommunikation och upp till åtta periferienheter kan samtidigt vara anslutna till åtminstone två värdenheter. Datakommunikationen går med 75 kbit/s och svarstiden är 13 ms, tillräckligt snabbt för TV-spel.

Räckvidden blir åtminstone fyra meter men i normalfallet uppåt åtta meter och batteriet ska räcka "länge" lovar företagen. Den första produkten som drar nytta av IrBus förväntas bli en multimediadator för hemmabruk, enligt företagen. Men TV-spelen kommer också att tillhöra de första som utnyttjar tekniken.

IrBus är designad för att kunna kommunicera med den snabbt framväxande PC-bussen USB. Men kopplingar till andra kommunikationsbussar är också trolig.

HP, Intel, Microsoft och Sharp arbetar tillsammans med organisationen IrDA för att IrBus ska bli en öppen standard. Om allt går enligt planerna kan standarden antas i februari nästa år. HP och Sharp kommer med de första komponenterna under andra halvåret 1998. Företagens komponenter ska sinsemellan vara kompatibla.

Att man satsar på infraröd kommunikation och inte radiokommunikation beror bland annat på att IR-kommunikation inte omgärdas av någon lagstiftning, vilket är fallet med radiokommunikation.

Per Henricsson

Mer information finns på www.irbus.org.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)