JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. År 2000 kan bli problem även för inbyggda styrkretsar

Det är inte bara de stora datorsystemen som kan drabbas av datumproblem vid sekelskiftet. Mängder av inbyggda system innehåller klockor och datuminformation.

Egentligen är problemet större när det gäller inbyggda klockor och styrkretsar. Det finns så många och de är så spridda att ingen vet hur många de är eller var de finns.

- Det finns förmodligen omkring en halv miljon system som kan drabbas ute i landet, uppskattade Olle Landström från IAR. Han var en av många talare vid IT- kommissionens möte om problemet med sekelskiftet när det gäller inbäddade system. Ett möte som hölls på Industrihuset i Stockholm under den gångna veckan. Men alla höll inte med om siffran Olle Landström presenterade.

- Jag tycker att det låter lite, menade Bengt-Åke Andersson från National Semiconductor och refererade till den mängd klockkretsar som sålts i Sverige.

Men Bengt-Åke kunde inte heller komma med något exakt antal eller tala om var klockorna finns.

Istället manade han till lugn och förklarade att det inte finns någon orsak till panik.

- Klockor har gått fel i alla tider, konstaterade han. Problemet ligger istället i vad man gör med tidsinformationen. Om videoklockan går fel är det knappast någon panik. Värre blir det när ett smältverk inte går igång.

Vilket är ungefär vad som hände på Nya Zeeland häromsistens då ett datumproblem orsakade att två aluminiumsmältverk fick stänga ned.

BcS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)