JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europeiska halvledartillverkare kräver strafftullar åter

De europeiska chipstillverkarna begär av EU att återinföra strafftullar mot koreanska och japanska företag. Tullarna har varit vilande under de goda tider då problemet löste sig av sig självt.

När marknaden vänt har åtta japanska och tre koreanska företag, enligt uppgift från minnestillverkarnas intresseorganisation EECA, nu börjat dumpa priser igen. De europeiska tillverkarna begär att Japanimporten beläggs med strafftull på 60 procent, den från Korea med 24 procent.

EU reagerar först med att undersöka, i andra hand övertala de berörda företagen till frivillig återhållsamhet, så kallad "undertakings". Det måttfulla agerandet beror på att EU gärna vill omfattas av det avtal som USA och Japan tecknat om handel med halvledare. Avtalet träffades i juli och ger parterna tillträde till varandras marknader.

Europas halvledarbehov tillgodoses till två tredjedelar från Sydostasien. De europeiska företagens försäljning i Japan begränsar sig till enstaka nischprodukter och når bara 1,5 procent av totalmarknaden.

Ytterligare en väg mot ökad öppenhet är de pågående förhandlingarna om ett internationellt informationsteknologiavtal. Här kan en regeringskonferens i Singapore redan nästa månad resultera i en första principiell överenskommelse om tullfrihet.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)