JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hårdare tag på test- och mätmarknaden

De närmaste åren kommer att bli tuffa för leverantörerna av test- och mätinstrument på den europeiska marknaden.

Det menar i alla fall analysfirman Frost & Sullivan i en rapport om den europeiska marknaden för test- och mätinstrument. Enligt rapporten kommer efterfrågan på oscilloskop, frekvensräknare, datainsamlare och logikanalysatorer att minska under de kommande sex åren. Nya persondatorbaserade och tillämpningsspecifika instrument kommer istället att få en allt vidare användning och därmed ökade marknadsandelar, menar Frost & Sullivan.



Oscilloskop minskar


Oscilloskopen förväntas exempelvis minska sin andel av den totala försäljningen av test- och mätutrustning i Europa från 12,7 procent 1995 till 11,6 procent år 2002. Och trots att marknaden för test- och mätinstrument totalt sett kommer att öka menar analytikerna att antalet sålda oscilloskop faktiskt kommer att minska från idag till år 2002.

Frost & Sullivan anger främst tre orsaker till utvecklingen. Först och främst beror det på den ökade integreringen av separata räknare och mätare i större flerfunktionsinstrument. För det andra blir det allt vanligare med persondatorbaserade instrumentsystem och för det tredje blir spektrum- och nätanalysatorer allt viktigare redskap inom utveckling, tillverkning och underhåll.

Under 1995 stod analysatorer för 15,4 procent av marknaden, men enligt Frost & Sullivan kommer den andelen att öka till 18,3 procent år 2002.

Rapporten identifierar också hur olika tillverkare försöker hänga med i utvecklingen. Exempelvis nämner analytikerna de flerfunktionsinstrument som nyligen lanserats av Fluke och Tektronix.

Rapporten, som heter "Electronic Test & Measurement Instruments Market, Europe" kan beställas från Frost & Sullivan.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)