JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processorns historia är också entusiasternas

Det är nu ett kvarts sekel sedan en liten minnestillverkare vid namn Intel råkade bli först med att få in en hel generell datorprocessor på en enda krets. Under ett decennium hade fler och och fler transistorer klämts in på en given kiselyta för varje år. 1971 råkade bli året då hela processorn fick plats på ett chips. Är det egentligen något att fira?

När den första mikroprocessorn lanserades var det först inte många som såg vad den skulle användas till. Intels framgång lät vänta på sig och företaget övervägde att lägga ner projektet.

Men vad som tog fart, till en början i det tysta, var ett uppfinningsrikt konstruktionsarbete bland entusiaster och entreprenörer runt om i världen. De såg möjligheten att bygga datorer och "tänkande" prylar allt billigare. I USA uppstod till exempel Apple på det sättet, och i Hägersten drev ett par unga tekniker ett projekt som senare kom att leda fram till datorn ABC80.

Intels första CPU på ett chips, med namnet 4004, har nu fått ättlingar i många generationer - nu senast Pentium Pro. Processortillverkningen har blivit en världsindustri och Intel omsätter över 16 miljarder dollar.

De som i början av 1970-talet ritade och marknadsförde världens första "dator på ett chips" kunde inte förutse den utvecklingen. För att citera Federico Faggin, en av de konstruktörer som ritade 4004: "det vi ser idag är konsekvenser av konsekvenser av konsekvenser".

Mikroprocessorns historia är också historien om vad tusentals konstruktörer, utvecklare och programmerare har skapat runt omkring den under de år som gått sedan den först dök upp. Det handlar om en stor gemensam bedrift. Det kanske kan vara värt ett jubileum?

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)