JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Satelliten väntar runt hörnet

En tredje generation mobiltelefonsystem är på väg att introduceras.

Visionen är ett satellitbaserat kommunikationssystem som

riktar sig både mot mycket mobila användare och mot de som saknar mobiltelefonins infrastruktur.

Det finns planer på att bygga satellitsystem så att alla mobiltelefonanvändare kan länkas samman, oavsett vilket markbaserat system de är anslutna till. Samtidigt ska alla kunna utnyttja sitt systems röst- och datafunktioner, var och närhelst de vill.

Idag är totalt sex satellitprojekt med varierande ambitionsnivåer igång. Men alla har fortfarande en stor del av utvecklingsarbetet kvar, exempelvis är telefonerna fortfarande alltför stora. Dessutom måste tekniken bli billigare.

Kostnaden för de olika satellitsystemen är enorma. De existerande projekten beräknas ta över 20 miljarder dollar i anspråk för utveckling och investeringar.



I drift om två år


Flertalet satellitsatsningar är samarbetsprojekt mellan operatörer och leverantörer. Så är exempelvis fallet med Iridium som till 25 procent ägs av amerikanska Motorola tillsammans med bland annat Cable & Wireless och Sprint. Företagen har hittills investerat nästan 2 miljarder dollar i projektet. Totalt beräknas dock Iridium kosta 4,5 miljarder dollar.

Iridiumprojektet består av 66 satelliter som placeras på lägre höjd än vanliga kommunikationssatelliter. När en användare vill koppla upp ett samtal försöker terminalen i första hand att hitta en markbaserad basstation. Om det inte lyckas väljer terminalen istället en satellit.

Mot slutet av 1998 förväntas systemet vara i drift. Men det lär dröja till efter sekelskiftet innan det kommer att användas i större utsträckning.



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)