JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styrkonsult Drives i Järfälla får Control Techniques som ny ägare

Drivsystemjätten Control Techniques som ägs av amerikanska Emersonkoncernen köper upp Järfällaföretaget Styrkonsult Drives, med 14 anställda.

- Vi får nya muskler om vi vill expandera och det ger oss förstås råg i ryggen när vi går ut till stora kunder, säger Karl-Johan Ulmanen, Styrkonsults förre huvudägare, som kommer att fortsätta att leda företaget.

Den stora Englandsbaserade tillverkaren av drivsystem Control Techniques har blivit ägare av hela Styrkonsult. Styrkonsult kommer nu att anställa en eller två säljare, och senare kanske ytterligare en konstruktör. Företaget omsätter idag cirka 14 miljoner kronor per år, och Ulmanen räknar med att den nu kan öka med en eller ett par miljoner.

Efter att tidigare ha haft Stohne Elektronik som agent i Sverige, gick Control Techniques över till Styrkonsult Drives i somras och köpet har förberetts sedan dess. Några mer konkreta expansionsplaner finns ännu inte hos uppköpta Styrkonsult.



Lägger ner egen tillverkning


I och med köpet lägger Styrkonsult ner tillverkningen av Tor, den egna serien vektorstyrda frekvensomriktare, som enligt Ulmanen har tillverkats i för små serier för att kunna vara konkurrenskraftig. Man satsar nu i stället på Control Techniques serie Unidrive som enligt leverantören är först med att rymma alla motorstyrningsstrategier i en och samma produkt - såväl återkopplingslös vektorstyrning som borstlös servo och flödesvektorstyrning med återkoppling.

Control Techniques har omkring 1 700 anställda och omsätter varje år motsvarande cirka 2,4 miljarder kronor. Företagets fabrik för drivsystem i Newtown i Wales är Europas största.

Control Techniques har som strategi att själva svara för produktion och produktutveckling medan systemansvaret delegeras runt om i världen. Styrkonsult blir företagets 44:e så kallade drivsystemcenter.

Control Techniques ingår i amerikanska Emerson-koncernen som varje år omsätter 10 miljarder dollar.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)