JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktyg som rättar fel i tid

Cadence nya analysverktyg ska upptäcka och rätta till problem med signal- och konstruktionsintegritet redan innan layouten är färdig.




Fina kiselgeometrier och höga frekvenser ger små, snabba kretsar. Men medaljen har en baksida i form av problem med signalintegritet och elektromigration, för att nämna några av de bakslag som kan drabba avancerade kretsar.

Verktygsleverantören Cadence presenterar därför en ny version av Envisia, ett verktyg för placering och ledningsdragning, som på ett tidigt stadium ska upptäcka och rätta till problem med signalintegritet och konstruktionsintegritet. Nykomlingen är avsedd för kretsar tillverkade i 0,18 μm-processer eller finare.

Cadence definierar konstruktionsintegritet som konstruktionsmissar som ger dålig tillförlitlighet och kretsar som riskerar att haverera i drift. Det kan exempelvis röra sig om elektromigration, som kan uppstå när strömtätheten blir för hög i en ledare, eller termiska effekter som gör att ledningen fallerar mekaniskt. Exempel på signalintegritet är överhörning mellan ledare, brus orsakat av överhörning samt spänningsfall.



Slipper överkonstruera


I dagens konstruktionsprojekt analyserar man konstruktionens signal- och konstruktionsintegritet först när layouten är färdig. Det är inte ovanligt att man försöker undvika problem genom att överkonstruera, man kan exempelvis välja onödigt stora avstånd mellan ledarna för säkerhets skull.

Med det nya Cadenceverktyget upptäcks och rättas istället eventuella fel redan under placeringen och ledningsdragningen. Hjälpmedlet sägs vara så pass smart att det inte orsakar ett nytt problem när det rättar ett annat.

Konstruktörerna kommer dock förmodligen att analysera kretsens integritet även efter layouten, för att vara på den säkra sidan.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)