JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stockholm skjuter upp Elektronikmässan

Starka påtryckningar från branschföreningarna har fått Stockholmsmässan att flytta Elektronik/EP-mässan från januari 2001 till januari 2002.


Efter den lyckade elektronikmässan i januari i år var det många som ansåg att Stockholmsmässan borde arrangera denna mässa oftare. Arrangörerna tog detta på allvar, och började planera för mässa i januari 2001.

- De flesta utställare, och åtta av tio besökare, sa att de ville ha det så, säger Mikael Hagander, mässans projektledare.

- Vi hade drygt halva utställningsytan bokad, över 6 000 m2, säger han.

Ett antal viktiga utställare gillade dock inte planerna. Dessa företag fick branschföreningarna på sin linje, och i våras rekommenderade IM-föreningen sina medlemmar att inte ställa ut år 2001.

I IM-föreningen ingår komponentleverantörer, test- och mätleverantörer och leverantörer av produktionsutrustning. Och utan IM-föreningens stöd ville inte Stockholmsmässan gå vidare, därav framflyttandet.

- Vi kan inte stånga oss blodiga och gå vidare själva om vi inte har branschföreningarna med oss, kommenterar Hagander.

Internet minskar mässbehov
Lennart Uhlmann på IM-föreningen är förstås nöjd med beslutet, och tror att mässan år 2002 har alla förutsättningar att bli lyckad. Han medger dock att tempot i produktutvecklingen skulle kunna motivera tätare mässor.

- Men andra kontaktvägar, i synnerhet Internet, gör att behovet av mässor på nationell nivå inte är större än såhär, säger han.

En mässa år 2001 skulle också medföra att det blev tre relevanta mässor på fyra månader: Komponent 2000 i Göteborg i september, Electronica i München i november och Elektronik i Stockholm i januari. Och även om ganska få besökare åker till alla tre så skulle det innebära stora kostnader och påfrestningar för utställarna.

En poäng med flytten är också att mässan år 2002 kan hållas i den nya mässhall som nu byggs i Älvsjö. Alla montrar får då rum i samma hall, vilket varit ett starkt önskemål från utställarna.

Datum blir nu 15-18 januari 2002.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)