JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Myndigheter ska dela på ny digital radio
Medan privatpersoner fått allt större möjligheter att kommunicera trådlöst oberoende av tid och plats använder statliga och kommunala organ fortfarande gamla analoga system som ofta är inkompatibla med varandra.

Snart är det dags för en nyinvestering. Radioanvändare med samhällsviktig verksamhet som Räddningsverket, Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, SOS Alarmering och Överstyrelsen för civil beredskap har insett vikten av samarbete. Våren 1994 bildades Kommittén för radiosamordning, Komrads, för att utreda frågan och om möjligt samordna behoven.

Den starkaste kandidaten till nytt kommunikationssystem heter Tetra, Trans European Trunked Radio. Den bygger på en öppen standard och är helt digital. Alla detaljer är inte fastlagda ännu men det kommer att finnas möjlighet till både tal och dataöverföring upp till 28 800 baud. En skillnad mot exempelvis GSM är att man i Tetra får en garanterad uppkopplingstid på maximalt 0,3 s. Dessutom kan man kommunicera från terminal till terminal även om nätet slås ut. Gruppsamtal går också bra, liksom nödanrop med bara en knapptryckning. Givetvis är trafiken krypterad.

Klart är också att statsmakterna inte kommer att acceptera att statliga verk och myndigheter återigen bygger upp egna fristående radiokommunikationssystem. Totalförsvaret ställer också krav på samverkan. Olika myndigheter i till exempel räddningsverksamhet måste också enkelt kunna prata med varandra på radio.

Föråldrad utrustning

Många av "operatörerna" känner att utrustningen snabbt är på väg att bli föråldrad vilket pockar på modernisering och upprustning. Ett exempel är den just genomförda modifieringen av det landstäckande polisiära radiosystemet, S70, som togs i drift under 1970-talet. De mest akuta bristerna i teknik och i operativt hänseende har avhjälpts så att S70 ska kunna leva ytterligare cirka 10 år. Modifieringen har, inklusive täckningsförbättring, kostat mellan 150 och 200 miljoner kronor. Det nya systemet måste betalas med skattemedel. Men om inget görs kommer staten att få betala allt mer för underhåll av alla dagens system. Komrads väntar nu på ett uppdrag från regeringen att ta fram en kravspecifikation för ett samordnat system med hänsyn till både ekonomiska och tekniska förutsättningar.

Bo Eriksson Författaren arbetar på Rikspolis- styrelsens Teknikcentrum



Tetra på Jersey
Motorola kommer att installera den första testanläggningen för det europeiska radiosystemet Tetra. Den kommer att tas i drift i slutet av nästa år på ön Jersey. Då skall nätet utnyttjas av räddningstjänsten på ön. Enligt Motorola kommer radionätet att klara en rad avancerade funktioner som kryptering, dataöverföring och anslutning till lokala televäxlar i slutet av 1998. Tetra är ett digitalt radiosystem som utvecklas för slutna nät i Europa. Specifikationerna är ännu inte kompletta.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)