JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Zinkl-luft-batteri för bärbara datorer
Det amerikanska batteriföretaget AER Energy Resources har utvecklat det första zink-luftbatteriet för bärbara datorer. Hewlett-Packard blir först med att utnyttja batteriet i en dator.

I battericeller av zink-luft består katoden av syre från den omgivande luften. Tack vare att hälften av metallinnehållet på så vis kan undvikas blir dessa celler lättare för en given kapacitet, jämfört med andra batterityper. Energitätheter på 150 W/kg är möjliga jämfört med 35 W/kg för nickelkadmiumbatterier. Syrekatoden är dock mer utrymmeskrävande än sina metalliska motsvarigheter. Zink-luft-batterier blir därmed något större än andra batterier. Men AER har löst det genom att konstruera sina batterier att passa in under specifika bärbara datorer. De har samma yta som datorn, men är endast 25 mm tjocka.

RÄCKER HELA DAGEN

Två versioner finns tillgängliga för tillfället. Dels är det den som Hewlett-Packard kommer att utnyttja i sina datorer och dels en som passar Toshibas bärbara datormodeller. Toshiba-versionen på 150 Wh tillåter användning i 15 timmar innan uppladdning, medan HP-versionen har en kapacitet på 100 Wh. Och enligt batteritillverkaren kommer HPs dator att fungera i tolv timmar mellan uppladdningarna, varför företaget använder sloganen "Unplug and play all day". Enligt AER har batterierna dessutom den fördelen jämfört med nickelkadmiumbatterier att de inte kräver regelbunden urladdning innan de återuppladdas. Företaget hävdar också att batterierna har mycket låg självurladdning.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)