JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efterlyser ny GSM-kodare
Det europeiska standardiseringsorganet för telekommunikation, ETSI, har uppmanat GSM-tillverkarna att ta fram en ny talkodare.

Vad ETSI efterlyser är en talkodare som både ökar nätkapaciteten och ger förbättrad talåtergivning. Uppmaningen till GSM-tillverkarna kommer ungefär samtidigt som ETSI väntas anta specifikationen för en ny version av den ursprungliga talkodaren.

Den ska ge bättre talkvalitet men kommer inte att ge ytterligare kapacitet i nätet. Specifikationen kommer troligen att vara baserad på förslag framförda av Nokia, Ericsson och Nortel för den amerikanska PCS-marknaden för sex månader sedan.

För knappt ett år sedan antog ETSI också en talkodarspecifikation för så kallad half-rate kodning som halverar den datamängd som idag används för att koda talet. På så sätt skulle kapaciteten i nätet kunna dubbleras utan att det använda frekvensbandet utökas.

ETSI är dock inte nöjd med talkvaliteten för dagens half-rate kodare och vill därför se att förbättrad kodare utvecklas. Men eftersom det lär dröja tills 1997 innan den förbättrade ursprungliga GSM-talkodaren utnyttjas i kommersiella produkter, lär det dröja ytterligare ett antal år innan ännu en ny talkodarteknik som ger bättre kapacitet i näten kommer till praktisk användning.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)