JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ökad kapacitet med styrbar antenn
Kapaciteten i digitala mobiltelefonsystem kan åtminstone fördubblas med ett nytt antennsystem.

Det menar det brittiska utvecklingsföretaget ERA Technology, som nyligen demonstrerade en elektriskt styrbar antenn. ERAs forskningsprojekt, som går under namnet Technology in Smart antennas for Universal Advanced Mobile Infrastructure eller Tsunami i korthet, ingår i EUs Race-program. En målsättning för projektet är att visa att antenner med styrbara lober kan öka kapaciteten hos mobila kommunikationsnät.

Ett demonstrationssystem har därför utvecklats i vilket två användare i samma cell kan utnyttja samma frekvenskanal samtidigt utan att störa varandra. Detta är möjligt genom att två oberoende antennlober skapas för de två användarna. I princip innebär det att utrymmesuppdelning eller SDMA, space division multiple access, utnyttjas i systemet.

De båda användarna följs sedan kontinuerligt av systemet när formen på antennloben förändras när användarna förflyttar sig. Denna uppdatering kan göras så ofta som mellan 25 och 30 gånger per sekund. DSP-teknik från Texas Instruments utnyttjas för att åstadkomma signaluppdelningen och ERA har kompletterat detta med en egenutvecklad specialkrets för att forma själva antennloben.

ERA har hittills provat den nya tekniken i ett Dect-system, men den verkliga marknaden för tekniken finns på GSM- och DCS1800-området. I ett nästa steg kommer tekniken att provas i en DCS1800-basstation samtidigt som en rad fälttest görs med det första Dect-baserade demonstrationssystemet.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)