JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP tror också på trådlöst bredband

Hewlett-Packard vill slå sig in på ny mark och har utvecklat en teknik för trådlös bredbandsöverföring. Nu söker man en europeisk partner.

HPs svar på hur bredband i luften ska implementeras heter LMDS, Local Multipoint Distribution Service. Det är en tvåvägs kommunikationsteknik som enligt HP erbjuder en enklare och billigare lösning än fiber till hemmet.

Nu är man på jakt efter en europeisk operatörspartner.

- Vi vill utveckla tekniken och finslipa den mer och mer, säger Douglas Gray, produktansvarig på Wireless Systems Hewlett-Packard.

- Men vi vill inte ansvara för nätverken och sista ledet till konsumenten, fortsätter han.

Ett framtida problem är att det måste finnas en infrastruktur som stödjer tvåvägskommunikation mellan sändare och mottagare. HP tänker sig att bygga systemet på "hubbar", navantenner om cirka 30 centimeter i diameter, som vardera består av fyra 90-graders sektorsantenner. Dessa placeras sedan ut med mellan 0,5 och 2 kilometers avstånd från varandra beroende på terräng och miljö.



Bandbredd på 1 GHz


Tekniken är i dag utvecklad för att sända på 28 GHz med en bandbredd på 1 GHz. Ut till konsumenterna kommer bandbredden att vara

850 MHz och från konsumenterna till operatörerna 150 MHz. Med QPSK-modulering motsvarar det 52 Mbit/s till konsumenten och 3 Mbit/s tillbaka.

Varje navantenn som placeras på mellan 15 och 25 meters höjd kan förse upp till 4 000 konsumenter med interaktiva tjänster som telekommunikation, TV- och videokonferenser, höghastighets-Internet och alla andra bredbandiga tjänster man kan tänka sig.

Nästa år ska man göra fullskaleförsök i såväl Europa som USA.

- Systemet har framgångsrikt testats i flack terräng, men vi ser inga hinder i att anpassa samma teknik till andra miljöer, säger Douglas Gray.

Med navantennerna slipper man undan den dyraste kabeldragningen - den mellan centralantennen och abonnenten. Enligt företaget kommer användare endast att behöva investera i en antenn för 350 dollar och ett modem för lika mycket.

Magnus Sjöbäck

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)