JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Platta högtalare bra för bilar och bio

Brittiska Verity har utvecklat en platt panelhögtalare som man hävdar effektivt sprider ljud mellan 200 Hz och 20 kHz. Enligt uppgift planerar Nokia att tillverka bilhögtalare som bygger på tekniken.

Högtalaren, som är baserad på en teknik utvecklad vid Defence Research Agency, DRA, i början av 1990-talet, kan göras i tjocklekar mellan 3 och 25 mm.

Verity, som vidareutvecklat tekniken, planerar att licensera ut den till andra högtalartillverkare samtidigt som man själv kommer att utnyttja den för egen tillverkning av platta panelhögtalare. Enligt företaget kommer de första produkterna att finnas på marknaden redan våren 1997.

Uppgifter i brittisk press tyder på att Nokia är en av de första licensiärerna. Nokia är en av Europas största tillverkare av bilhögtalare.

Högtalaren fungerar i korthet genom att mycket små svängningsvågor bildas på ytan av panelen när den utsätts för en extern kraft. De komplexa svängningarna i panelen ger upphov till ljudvågor som interfererar konstruktivt när de detekteras på avstånd.

För att det hela ska fungera måste ett antal definierande konstruktionsfaktorer väljas och kombineras mycket noga.

Panelhögtalaren har, enligt Verity, flera fördelar jämfört med konventionella konhögtalare. Bland annat behöver de inte inneslutas i en låda, vilket gör dem 3 dB effektivare än konventionella högtalare.



Upp till 100 kvadratmeter


Panelerna kan göras över 100 m2 stora. Och eftersom basljud fördjupas och den maximala ljudnivån förbättras med storleken, menar företaget att tekniken bör finna tilllämpningar på områden där riktigt stora högtalare utnyttjas.

I en biograf skulle högtalaren dessutom kunna fungera även som filmduk.

Andra tillämpningar är i bärbara datorer och annan utrustning där utrymmet är begränsat.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)