JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mindre tantalkondensator i ny process

Med en sågmetod och nya kapslar har brittiska AVX lyckats göra en tantalkondensator i storlek 0603.

Genom att utnyttja precisionssågning, lik den som används för att dela upp kiselskivor, kombinerat med en ny kondensatorkapsling har brittiska AVX gjort vad man hävdar är den första användbara ytmonterade tantalkondensatorn i storleken 0603.

Den nya minikondensatorn, som krävt nytänkande vid såväl konstruktionen som tillverkningen, har utvecklats vid AVX-Kyoceras utvecklingscenter i Paignton i sydvästra England.



Konventionell teknik ineffektiv


Den mekaniska konstruktionen av tantalkondensatorer har varit densamma i nästan ett kvarts sekel. Men det var dags att ändra på det, eftersom den konventionella kondensatortekniken är ineffektiv, menar AVX.

Det aktiva tantalelementet representerar nämligen endast en tredjedel av den totala komponentvolymen, vilket är en följd av den traditionella kapslingsteknikens begränsningar. AVX satte sig dock i sinnet för ett par år sedan att utveckla mindre kondensatorer än de man då gjorde i 0805-storleken.

AVX har samarbetat med flera potentiella användare av minikondensatorer vid utvecklingen av de nya tantalkondensatorerna.

Bland de som väntas utnyttja kondensatorerna först märks framför allt tillverkare av hörapparater, för vilka miniatyrisering är mycket viktigt.

AVX har dock även samarbetat med tillverkare av "pick and place"-maskiner för att försäkra sig om att kondensatorerna kan utnyttjas inom hela industrin.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)