JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Piratdelar till halva priset
Tecono börjar sälja munstycken och tejpmatare till monteringsmaskiner. Piratdelar är inte något som är förbehållet bilbranschen. Tecono har börjat sälja reservdelar tillverkade i USA till de japanska monterarna från Fuji och Panasonic. I flera fall säljs piratdelarna till halva priset jämfört med originalen.

Munstycken eller vacuumpipetter till monteringmaskiner är en förbrukningsvara. Förr eller senare är de utslitna - eller går sönder på grund av slarv. Priserna är höga, ett enda munstycke kan kosta flera tusen kronor. Och på en snabb chipsmonterare sitter ett tiotal munstycken på det roterande monteringshuvudet.



Halva priset


Tecono i Lagercrantzkoncernen har nyligen fått agenturen för det Texasbaserade företaget WP Sales. WP Sales är inriktat på att tillverka munstycken till Fujis och Panasonics monteringsmaskiner. Priserna ligger inte så sällan på hälften av vad originaltillverkaren begär, enligt Erik Bjälkvall på Tecono.

WP Sales nöjer sig inte med enkla kopior. Företaget gör också egen vidareutveckling.

Munstyckena går exempelvis att få med en O-ring av gummi. Gummiringen gör det möjligt att dra upp monteringstakten i maskinen. Problemkomponenter monteras med mindre fel.

Hover-Davis heter en annan ny agentur hos Tecono. Företaget har inriktat sig på att utveckla tapematare som passar olika monterare från Fuji, Panasonic och Universal. Sortimentet uppges vara på väg att ökas med matare till maskiner från andra tillverkare.

Hover-Davis viktigaste produkt är en elektrisk matare till Fujis högprecisionsmaskiner i IP-serien. Mataren drivs med en stegmotor istället för med pneumatik, vilket ger en lugnare frammatningsrörelse.

- Man kan också ställa in komponenternas längd elektriskt. Det går inte hos Fujis egna matare, påpekar Erik Bjälkvall.

En enda 32-mm matare ersätter därmed sju olika modeller av matare där komponentlängden är fast fixerad.

Mats Udikas
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)