JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hårt kritiserat förslag om elektronikskrot

Radio- och TV- branschen och Naturvårdsverket är överens: Ge inte butikerna ansvaret för att samla in förbrukad elektronik. De båda är mycket kritiska till Kretsloppsdelegationens förslag, liksom många andra parter inom elektronikbranschen.

Ett undantag är Telia som ställer sig bakom förslaget.

I våras blev Kretsloppsdelegationen klar med sitt förslag om återvinning av elektronik.Och nu har remissvaren kommit in. Reaktionerna är blandade.

Bland de mer positiva finns Telia som ställer sig bakom förslaget, eftersom "behovet av producentansvar är stort". Telias viktigaste invändning är att kontrollen måste bli god, för att de som är seriösa inte ska missgynnas av de som smiter undan ansvar och därmed kostnader.

En av de argaste rösterna kommer från Elektronikförbundet, som samlar 1 500 av de återförsäljare som får dra det tyngsta lasset om Kretsloppsdelegationens förslag blir verklighet.

Handlarna är nämligen de som i så fall åläggs ta hand om de uttjänta elektronikvarorna, och se till att miljötrycket från marknaden förs vidare till producenterna.

- Det är en orimlig tanke att tro att svensk handel skulle kunna ställa specifika krav på globalt verksamma tillverkare, menar Sture Lundin, VD för Elektronikförbundet. Om förslaget genomförs blir bördan av elektronikskrotet för tung för många handlare, med utslagning som följd.

- Många butiker är inte stort mer än ett hål i väggen. Var ska de göra av det elektronikskrot de tvingas ta om hand? säger Sture Lundin.



Renhållningslag räcker


Elektronikförbundet får stöd av Naturvårdsverket, som också levererar hård kritik mot förslaget. Naturvårdsverket tycker att detaljhandelns ansvar i slutänden blir granskande myndigheterns ansvar, och det är fel.

Ansvaret bör istället ligga på tillverkarna, med stöd av den redan existerande renhållningslagen. Kretsloppet för elektronik bör inte detaljstyras.

Att låta renhållningslagen omfatta även elektronikskrot är också Ericssons förslag. Koncernens miljöchef Mats-Olov Hedblom pekar på behovet av samordning med andra länder. Han ser en fara i att "Sverige inför ett alltför byråkratisk system som inte kommer att vara tillräckligt flexibelt och lyhört för de internationella aspekterna".



Känd kritik avvisas


Mycket av kritiken mot förslaget luftades på ett tidigt stadium, se Elektroniktidningen 96:9.

- Vi skulle nog gärna ha velat ge tillverkarna mer ansvar, men det är inte möjligt eftersom så många av dem finns i utlandet, säger Börje Lenas, en av de ansvariga för förslaget.

Han håller inte med Elektronikförbundet om att pressen på detaljhandlarna inte förs vidare till tillverkarna:

- Vi tror nog att de märken det är mest problem med kommer att försvinna från butikerna, säger Börje Lenas.

Han är mer överraskad över att Kommunförbundet avvisar tanken på att kommunerna ska vara skyldiga att ta emot det elektronikskrot som hamnar mellan alla stolar.

Enligt Kommunförbundet innebär särreglerna i förslaget att oseriösa producenter kan krypa undan sitt ansvar. Tillverkarna måste ha det yttersta ansvaret, anser Kommunförbundet

Kerstin Lundell

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)