JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norska Sonec köper fabrik av Bofors

Norges största kontraktstillverkare Sonec ASA tar över Celsiusägda Bofors Missiles elektronikproduktion i Karlskoga med 190 anställda. Förvärvet är Sonecs första expansion utanför Norge.


- Vi vill bli en stark och välkänd underleverantör även till den svenska elektronikindustrin. Karlskoga ligger bra till geografiskt, och kulturen stämmer mellan våra företag, säger Sonecs vd Per Sölvberg.

Sonec är en snabbväxare på den nordiska kontraktstillverkarmarknaden. Sedan starten 1997, då man övertog Ericssons anläggning utanför norska Arendal, har man vuxit till en omsättning på 1 miljard norska kronor och 650 anställda. Förra året tog man över en stor del av elektroniktillverkningen från norska försvarsindustrin Kongsberg, som då även ingick som 41-procentig delägare. I mars i år köpte man även Siemens tillverkning i Oslo.

- Vårt mål är att nästa år nå en omsättning på 1,6 miljarder norska kronor. Dit ska vi nå både genom organisk tillväxt och allianser och uppköp, säger Sölvberg.



Föga framgång


De exakta planerna för fabriken i Karlskoga är ännu inte klara - övertagandet sker formellt den 1 november. Men om man ska dra några slutsatser från det som hänt i den före detta Siemensfabriken så kommer förändringarna att gå fort. Där produceras redan elektronik åt ett tiotal nya kunder.

Bofors har under en längre tid i egen regi försökt komma ut på kontraktsmarknaden. Framgången har dock varit måttlig.

- Man behövde sälja ett stort antal timmar för att nå lönsamhet. Dit nådde man inte, kommenterar Celsius informationsdirektör Anders Florenius.

Såväl Florenius som Sölvberg förnekar att det skulle vara politiskt känsligt med outsourcing av svensk vapentillverkning till norska intressen.

- Det har över huvud taget inte varit på tapeten, säger Florenius.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)