JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Affärsidé: att erbjuda stöd och riskkapital

Med drygt 80 miljoner kronor från amerikanska riskkapitalfonder på fickan drar Jan Nilsson igång riskkapitalbolaget Value Ventures för innovatörer inom elektronik.


Har du en bra idé men inget kapital? Då kan nystartade Value Ventures ha lösningen. Det Lundabaserade företaget vill hjälpa till med att omvandla goda idéer till framgångsrika företag. För att de två grundarna, Jan Nilsson och Martin Gren, ska satsa tid och kapital ska det emellertid röra sig om elektroniklösningar som de bedömer vara i världsklass, gärna inom datakomområdet som de själva har stor erfarenhet av.

- Idag finns det inte någon att hålla i handen redan från idéstadiet. Men om någon kommer med en idé som appellerar på mig så vill jag hjälpa till från allra första början, säger Jan Nilsson.

Tanken är alltså att göra mycket mer än att enbart skjuta till riskkapital. Value Ventures vill hjälpa till med bolagsbildning, affärsplan, rekrytering, lokaler, marknadsanalys, revisor och advokat samt att skapa kontakter - snart sagt allt som behövs vid företagsstarten.

- Jag vet ju själv hur jobbigt det kan vara att starta ett nytt företag.



Nystarter som specialitet


Just att dra igång nya företag har faktiskt blivit något av en specialitet för Jan Nilsson - Value Ventures är det elfte bolaget han är med om att starta. Bland de tio tidigare kan Switchcore, Hobby Data och Always Technology nämnas. Han har även dragit lärdom av andra nystartade företag, och med den samlade erfarenheten i ryggen vet han att det krävs mer än en innovativ idé för att lyckas.

- De som har smarta tekniska lösningar underskattar nästan alltid vad som behövs för att skapa ett framgångsrikt företag. Det har jag sett flera exempel på, säger Jan Nilsson.

Han vill inte precisera vilka misslyckade satsningar han har i tankarna, men nämner marknadsföring, logistik och rekrytering som några exempel på vad som kan fallera.

- Kontaktskapande är också väldigt viktigt. Det är ju inte alltid så att de tekniska innovatörerna är de mest sociala begåvningarna.



Stadd vid kassan


Sedan är naturligtvis även finansieringen en viktig fråga. Value Ventures backas upp av två stora amerikanska riskkapitalfonder som har skjutit till 5 miljoner dollar vardera.

Value Ventures, som kan komma att heta V2 i Sverige, är inte helt färdigbildat ännu, men två anställda har redan flyttat in i det nyöppnade kontoret i Lund. Tanken är att företaget främst ska stödja svenska företag, men ett amerikanska företag är de första som får stöd. Redan

nu i september tar Value Ventures dock ett svenskt företag under sina vingars beskydd

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)