JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk testare för mönsterkort
Det svenska företaget Electronia har tagit fram två mönsterkortstestare. Den ena klarar mycket och den andra är billig.

Gävleföretaget Electronia lanserar mönsterkortstestarna Viking Combinate och Viking Translate. Den sistnämnda är en ekonomivariant med 4 096 testpunkter i grundutförandet, utbyggbart till 12 288 testpunkter.

Viking Combinate klarar dubbelsidiga kort med upp till 20 480 testpunkter på ovansidan och 43 008 på undersidan. Med Combinate kan man välja vilken typ av fixtur som skall användas. Translate klarar däremot bara den så kallade translatormetoden.

Båda testarna finns i en analog modell med en testspänning från 10-300 V och i en digital modell med en fix spänning på 12 V.

Dubbelsidigt och gummiduk



När testerna görs med translatormetoden lägger man först ett så kallat translatorkort på nålbädden. Det består i princip av ett dubbelsidigt mönsterkort vars undersida förbinder nålbädden och vars ovansida har testpunkter, paddar, på samma ställen som det kort som ska testas. Mellan mönsterkortet och det kort som ska testas placeras sedan en tunn gummiduk med ledande kolstavar. Kolstavarna ligger mycket tätt och är jämnt fördelade i hela duken. Slutligen appliceras tryck från ovansidan så att den elektriska förbindningen blir tillförlitlig.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)